Aktivisti opozarjajo, koliko pobitih živali je potrebnih za en plašč. Foto: EPA
Aktivisti opozarjajo, koliko pobitih živali je potrebnih za en plašč. Foto: EPA
Krzno je umor, pravijo pri Peti. Foto: EPA
Ruske zime so neznosne. Foto: EPA
Krzno tako neločljivo povezujemo z Rusijo kot vodko. Foto: EPA

Toda kot poroča Independent, skušajo aktivisti za pravice živali odvaditi Ruse od njihove zasvojenosti s krznom in jim vbiti v glavo, da je krznena industrija povezana z izjemno krutostjo do živali. Mednarodna organizacija za etično ravnanje z živalmi Peta je prvič v Rusiji sprožila veliko kampanjo proti krznu.


Kampanja se bo začela s serijo pouličnih plakatov z znano rusko TV-voditeljico Olgo Šelestovo. Na plakatih je fotografija zajca in s krvjo zamazanega krznenega plašča, ob tem pa je zapisano, da za vsak tak plašč ubijejo 30 zajcev. "Krzno je umor," se glasi Petino geslo.

"Naš prvi cilj je, da vzbudimo pozornost in da se ljudje zavedo, kaj je resnični vir krzna," je povedal Robbie LeBlanc, Petin aktivist, ki je bil v Moskvi ob začetku kampanje. "Ko ljudje dejansko vidijo, kako živali žive odirajo, jim zdrobijo grla ali pa jih usmrtijo z analnim elektrošokom, začenjajo razumeti, kaj vse dejansko vključuje nošnja krznenega plašča."

Statusni simbol
Šelestova, obraz kampanje, se spominja, da je med odraščanjem v podeželskem mestu Naberežnje Čelni nosila plašč iz bele lisice, okrašen z lisičjimi repi in glavami, v katerem se je počutila "kot kraljica". A ko je pri 18 letih prišla v Moskvo, je slišala za gibanje za pravice živali ter kmalu postala veganka in se odrekla krznu. "Ko vidim zdaj dekleta, ki nosijo plašče z živalskimi glavami in tačkami, si ne morem predstavljati ničesar manj seksi. Gledam jih in si mislim: Morilka na dveh nogah si."

Večino krzna pridelajo na kitajskih farmah, toda Rusija ostaja največji trg za krzno na svetu. Mnogim Rusinjam se zdi že sama misel na preživetje dolge, ledene ruske zime brez ljubljenega krzna absurdna. V isti ulici, kjer stoji veganska kavarna, v kateri je Peta predstavila svojo kampanjo, najdemo dve veliki prodajalni s krznom. Olga, prodajalka v eni od njih, pravi, da gibanja za živalske pravice ne vidi kot grožnjo za posel. "Krzno je tako rusko kot vodka; Rusi bodo vedno ljubili krzno," pove. "Gre za statusni simbol, simbol razkošja. Dobrega krznenega plašča ne more zamenjati nič drugega. Nikdar ne bomo nehali ljubiti krzna."

Sprememba miselnosti
V teh dneh se je temperatura v Moskvi spustila na 15 stopinj pod ničlo in približno ena od štirih žensk v središču je odeta v krzno. V delih Sibirije, kjer temperatura 50 stopinj pod ničlo ni nobena redkost, je delež ljudi, ki nosijo krznene kučme, plašče in škornje, še večji. Tisti, ki vsaj priznavajo pravice živali, nošnjo krzna upravičujejo z učinkovitostjo, češ da noben drug material ne zaščiti telesa tako dobro pred neusmiljeno rusko zimo.

A aktivisti pravijo, da je to traparija. "Na voljo je veliko sintetičnih alternativ, od katerih so številne videti dobro, so prav tako tople kot krzno in še precej lažje," razlaga LeBlanc. "Mislim, da bo potrebnih kakih pet, deset let, da začnemo spreminjati miselnost ljudi," pa meni Šelestova, ki priznava, da jo ima veliko njenih prijateljev za "popolnoma noro", ker se je odrekla krznu.
V prihodnje bi rada, da so v Petino kampanjo vključeni prostovoljci, ki bi po ulicah delili brošure s podatki, kako se krzno prideluje. "Mlajša generacija že začenja razmišljati drugače. Če bi ljudje vedeli vso resnico o krznu, bi si hitro premislili."