Sirska vojna je v dveh letih in pol zahtevala več kot 100.000 življenj, Foto: EPA
Sirska vojna je v dveh letih in pol zahtevala več kot 100.000 življenj, Foto: EPA
Sergej Rjabkov in Bašar Al Asad
Sergej Rjabkov in Bašar Al Asad. Rusija ostaja najtrdnejša sirska zaveznica. Foto: Reuters
ZN zavrača ruske očitke

Al Asad je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News znova zanikal obtožbe, da so smrtonosni napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska 21. avgusta zakrivile njegove sile.

Beseda "hitro" je relativna
O rusko-ameriškem načrtu, po katerem bi sirsko kemično orožje prešlo pod mednarodni nadzor, nato pa bilo uničeno, pa je dejal, da bo to "tehnično zelo zapletena operacija". "Poleg tega bo za ta projekt treba veliko sredstev, nekateri menijo, da kar milijarda dolarjev. Tako da morate vprašati strokovnjake, kaj si predstavljajo, ko pravijo, da mora biti orožje uničeno 'hitro'. Stvari ne moremo prehitevati, za ta korak bo vsekakor potrebno leto, morda še več."

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen kemično orožje predati ZDA, je Al Asad odgovoril: "Kot rečeno, vse skupaj bo stalo milijardo dolarjev, tudi za okolje bo škodljivo. Če je ameriška administracija pripravljena plačati takšno vsoto in sprejeti odgovornost, da bo na ameriška tla pripeljala strupene snovi, zakaj ne?"

Predsednik je v pogovoru tudi kritiziral obnašanje Washingtona v sirski krizi. Američani so se, v nasprotju z Rusi, skušali vmešavati tudi v sirsko vodstvo in upravljanje države, je zatrdil. "Poslušajte ljudi, sledite njihovemu zdravemu razumu," je sporočil ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Damask Rusiji predložil dokaze
Predtem je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov dejal, da bo Damask izpolnil zahteve po uničenju svojega kemičnega orožja do sredine leta 2014 in da je Al Asad "zelo resen" glede tega načrta. Dodal je, da so mu sirski uradniki izročili materialne dokaze, da so bili v avgustovski napad vpleteni uporniki, ne pa vladni režim, in da je poročilo strokovnjakov Združenih narodov o uporabi kemičnega orožja v Siriji politično motivirano in pristransko.

Razklani uporniki
Ob izjavah in pogovorih uglednih mož pa v Siriji še vedno divjajo spopadi, v katerih dan za dnem umirajo tudi civilisti. S severa države prihajajo poročila o srditih bojih med dvema uporniškima skupinama, saj naj bi se v okolici mesta Azaz v bližini turške meje spopadli džihadisti iz z Al Kaido povezane skupne Islamistična država Irak ter borci iz Svobodne sirske vojske (FSA), ki jih podpira Zahod.

ZN zavrača ruske očitke