Al Asad pristaja na volitve, tako parlamentarne kot predsedniške, pod pogojem, da se pred tem
Al Asad pristaja na volitve, tako parlamentarne kot predsedniške, pod pogojem, da se pred tem "premaga terorizem". Foto: EPA

Al Asadovo stališče je za rusko tiskovno agencijo Tass prenesel ruski poslanec Aleksander Juščenko, ki se je z Al Asadom srečal v Damasku. Kot je dejal Juščenko, je al Asad pripravljen izvesti tudi parlamentarne volitve, na katerem bi sodelovale "vse politične sile, ki si želijo blaginje v Siriji", sirski predsednik pa naj bi bil pripravljen tudi na pogajanja o ustavnih reformah.

Po besedah Juščenka, poslanca Komunistične stranke, je al Asad prepričan v možnosti svoje zmage, če bodo predsedniške volitve po zmagi nad terorizmom tudi izvedene. Boj proti terorizmu bo po besedah Asada postavil temelje za nov in pošten svet, osnovan na suverenosti in sodelovanju, je še dejal ruski poslanec, ki se s sirskim predsednikom sestal kot del skupine ruskih poslancev.

Sirski predsednik je za sirske medije dejal, da bo "uničenje terorističnih skupin vodilo k politični rešitvi, ki so jo želimo v Siriji in Rusiji", poroča portal ruske televizije Russia Today.

"Reforma mora priti iz Damaska"
Ruska delegacija je izrazila stališče, da "mora korenita ustavna reforma priti iz Damaska in ne Washingtona ali Ankare", je poudaril Juščenko. ZDA in Turčija so namreč ostre nasprotnice al Asada in mu ne priznavajo vloge v politični prihodnosti Sirije. Na drugi strani sta Iran in Rusija, slednja pa je pred slabim mesecem začela zračne napade na pripadnike uporniških skupin v Siriji.