Asad in Putin sta se strinjala, da morajo vojaškim operacijam slediti politični koraki za končanje vojne. Foto: Reuters
Asad in Putin sta se strinjala, da morajo vojaškim operacijam slediti politični koraki za končanje vojne. Foto: Reuters

Asad je v torek nepričakovano obiskal Rusijo, ki je na začetku meseca začela letalske napade na sirske upornike in s tem nagnila tehtnico v korist režima, potem ko je ta začel izgubljati ozemlje in pobudo na bojišču.

Sirski predsednik se je tesni zaveznici zahvalil za podporo in posredovanje v vojni, saj so tako po njegovih besedah ustavili širjenje terorizma v državi. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem izrazil upanje, da bodo za vojno našli dolgoročno rešitev v političnem procesu s sodelovanjem vseh strani.

Glede na podporo Rusije režimu v Damasku za ZDA Asadov obisk ni bil presenečenje. Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Eric Schultz, pa jih čudi sprejem z rdečo preprogo za človeka, ki je proti lastnemu narodu uporabil kemično orožje, saj je to v nasprotju z besedami Moskve, da si prizadeva za politično tranzicijo v Siriji.

Putin govoril z več voditelji
Po presenetljivem obisku se je Putin po telefonu pogovarjal z več voditelji na Bližnjem vzhodu, med njimi s savdskim kraljem Salmanom, turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom, egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in jordanskim kraljem Abdulahom.

Telefonski pogovor med Putinom in Erdoganom so potrdili tudi v Ankari. Pri tem so sporočili, da je turški predsednik ruskemu izrazil zaskrbljenost glede dogodkov v Siriji in ga opozoril pred novim valom beguncev, ki bi ga lahko sprožila ofenziva Asadovih sil na Alep.

Živahen tovorni promet s Sirijo
V zadnjih nekaj tednih naj bi v Sirijo glede na podatke o ladijskih prevozih, obveščevalnih služb in mednarodnih trgovinskih virov prispelo več kot sto tovornih ladij, ki naj bi pripeljale zaloge za ofenzivo sirske vojske proti upornikom in zaloge hrane. Nekatere ladje naj bi prišle naravnost iz Rusije, medtem ko so druge priplule iz pristanišč v Romuniji, Egiptu in Libanonu.

Nekatere pošiljke naj bi bile dogovorjene med vladama Rusije in Sirije, pri drugih pa naj bi šlo za zasebni tovor podjetij, ki so izkoristile priložnost za zaslužek v času stopnjevanja spopadov na sirskem bojišču.