Foto: Reuters
Foto: Reuters
false
Sirske vladne sile nadaljujejo kopenske napade na območju province Homs. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Po poročanju turških medijev je šlo za brezpilotno letalo, ki so ga pred sestrelitvijo trikrat opozorili, naj spremeni smer, a je ni. Letalo je padlo tri kilometre znotraj turške meje.

Rusija, ki izvaja zračne napade v Siriji, njena letala pa so pred kratkim dvakrat kršila turški zračni prostor, je sporočila, da vsa njena letala in brezpilotni letalniki delujejo normalno. Turčija je pred kratkim ostro protestirala, ker so ruska vojaška letala, ki izvajajo napade v Siriji, kršila njen zračni prostor. Turški premier Ahmet Davutoglu je zagrozil, da bo Turčija aktivirala vojaška pravila delovanja, ne glede na to, kdo bo kršil njen zračni prostor.

Obsežno ofenzivo južno od Alepa
Sirska vojska je ob podpori milic in ruskih letal začela obsežno ofenzivo proti upornikom južno od Alepa, drugega največjega mesta v državi. Gre za četrto ofenzivo, ki jo je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada sprožil od začetka ruskih letalskih napadov pred dvema tednoma.

Predtem so v četrtek režimske sile po lastnih navedbah začele ofenzivo proti položajem Islamske države (IS) severno od mesta Homs v osrednjem delu države. Sirski državni mediji so poročali, da je cilj operacije "vnovična vzpostavitev varnosti" in da cilj niso civilisti. Rusija, ki vztraja, da izvaja napade na položaje IS-ja sicer zanika, da bi bili v njenih napadih ubiti civilisti.

Rusija lahko v Siriji zgradi obsežno vojaško oporišče
Generalpolkovnik Andrej Kartapolov, član generalštaba ruske vojske je v Moskvi sporočil, da so ruska letala od začetka letalskih napadov 30. septembra v Siriji zadela več kot 380 ciljev IS-ja, izvedla pa več kot 600 napadov. Dodal je, da bi Rusija v Siriji lahko zgradila obsežno vojaško oporišče. Ruska vojska ima v državi v pristanišču Tartus že svojo logistiko, na letališču blizu Latakije pa vojaško bazo, še poroča AFP.

Sirske vladne sile kopenske napade na območju province Homs nadaljujejo tudi danes, je poročala državna televizija. Poznavalci ocenjujejo, da želi Damask zavarovati avtocesto, ki povezuje Homs in sosednjo Hamo, kjer prav tako že poteka vladna ofenziva.