Al Bagdadi se le redko pojavlja v javnosti in o njem ni znano veliko. Foto: Reuters
Al Bagdadi se le redko pojavlja v javnosti in o njem ni znano veliko. Foto: Reuters

Posnetek domnevnega vodje skrajne sunitske skupine je prvi v zadnjih sedmih mesecih, ko je Islamska država doživela več bolečih porazov, predvsem zaradi vključitve ruske vojske v letalske napade na njene položaje v Siriji, a ozemlje izgublja tudi v sosednjem Iraku, kjer je pod pritiskom ofenzive iraških sil ob podpori ameriškega vojaškega letalstva.

Pristnost sobotnega posnetka še ni potrjena, a glas spominja na tistega s prejšnjih posnetkov, na katerih naj bi govoril Al Bagdadi. Ni znano tudi, kdaj naj bi bil posnetek narejen, vendar je v njem omenjena koalicija 34 držav za boj proti Islamski državi, ki jo je 15. decembra oblikovala Savdska Arabija.

"Sestavili so koalicijo in jo lažno poimenovali islamska ter napovedali, da je njen cilj boj proti kalifatu," je izjavil glas na posnetku, ki je zaokrožil med podporniki skrajne sunitske skupine na Twitterju. "Če bi bila koalicija islamska, bi razglasila zmago in pomagala prebivalcem Sirije," je dejal in ob tem pozval savdske državljane, naj se postavijo po robu izdajalskim tiranom in tako maščujejo svoje ljudi v Siriji in Iraku.

Al Bagdadi je savdskim voditeljem očital, da so zračne napade na šiitske hutijevske upornike sprožili samo zato, da bi ustregli Zahodu. Napovedal je tudi napade v Izraelu in poudaril, da Islamska država niti za trenutek ni pozabila Palestine. "In kmalu, z božjim dovoljenjem, boste slišali korake mudžahedinov. Iz dneva v dan se vam približujemo," je še dejal.

Porazi na bojišču
Islamska država je tudi ta teden doživela poraze. Kurdski in drugi uporniki so s pomočjo zračnih napadov koalicije pod vodstvom ZDA zavzeli jez v Siriji in s tem presekali pomembno oskrbovalno pot za skrajneže, medtem ko je iraška vojska pred zavzetjem Ramadija, prestolnice pretežno sunitske iraške pokrajine Anbar, kar bi lahko predstavljalo izhodišče za ofenzivo na drugo največje iraško mesto Mosul, ki je še vedno trdno v rokah džihadistov.

O Al Bagdadiju, čigar zadnji posnetek je bil objavljen maja, so že nekajkrat zaokrožile govorice, da je bil ubit ali ranjen v napadih, vendar za to ni bilo nobene konkretne potrditve. Je pa v napadih padlo nekaj vodilnih članov skupine, ki še vedno nadzira precejšen del ozemlja v Siriji in Iraku.