Na začetku letošnjega leta naj bi se samooklicani kalif Al Bagdadi skrival med iraškim mestom Mosul in sirsko Rako. Foto: Reuters
Na začetku letošnjega leta naj bi se samooklicani kalif Al Bagdadi skrival med iraškim mestom Mosul in sirsko Rako. Foto: Reuters

Po poročanju iranske agencije Fars se vodja samooklicanega kalifata Islamska država (IS) skriva v rojstnem mestu strmoglavljenega in ubitega voditelja Libije Moamerja Gadafija, Sirti. Al Bagdadi naj bi bil na begu po siloviti zračni ofenzivi ruskih sil in zahodnih sil, ki jih vodijo ZDA.

Na začetku letošnjega leta naj bi se samooklicani kalif Al Bagdadi skrival med iraškim mestom Mosul in sirsko Rako. Oktobra letos, ko je bil namenjen na srečanje poveljnikov IS-ja, pa naj bi bil hudo ranjen, ko je bil v zračnem napadu zadet konvoj vozil. V tem istem napadu naj bi umrlo 25 IS-jevih borcev. Al Bagdadija naj bi takrat prepeljali v Rako, kjer so ga operirali, zaradi pomanjkanja ustrezne nege in medicinskih pripomočkov pa je bil deležen neprimerne nege, zato so ga prepeljali v Turčijo, še poroča agencija Fars (FNA).

"Al Bagdadijev prevoz v Turčijo je organizirala CIA v sodelovanju s turškimi obveščevalnimi službami (MIT)," povzema Fars arabsko televizijo Al Manar. "Medtem ko ga vsi iščejo v Iraku in Siriji, nihče ne pričakuje, da je v Sirti," je dejal za agencijo Fars News neimenovani vir.

Največ borcev s Kosova
Hrvaška televizija HRT je medtem poročala, da je glede na število prebivalcev največ borcev IS-ja iz Evrope s Kosova, in sicer iz mesta Kacanik na meji z Makedonijo. Tamkajšnji predstavniki so to novico zanikali in medije okrcali zaradi blatenja ugleda. Kot je povedal predstavnik Islamske skupnosti v Kacaniku Florim Nezira, je določeno število ljudi res odšlo v druge države, da bi se borili, vendar pa v mestu niso imeli niti enega incidenta, ki bi bil povezan z vero.

V Siriji in Iraku naj bi se bojevalo 22 od skupno okoli 34.000 prebivalcev Kacanika. Med njimi tudi Lavdrim Muhaxheri, znan pod vzdevkom balkanski Džihadi John, je še razkrila reportaža hrvaške HRT. Načelnik policije v mestu Afrim Habibi je povedal, da v zadnjem letu dni in pol niso odkrili niti enega odhoda v Sirijo in da so se zmanjšale dejavnosti, ki bi lahko bile povezane z novačenjem borcev za IS. Med reportažo HRT-ja je v mestu potekal tudi shod proti nasilnemu ekstremizmu.

Brezposelnost in revščina
Glavni vzroki, zaradi katerih mladi največkrat odhajajo v Irak in Sirijo, so brezposelnost, revščina in brezperspektivnost. Po navedbah HRT-ja mladim borcem za prihod v Sirijo in Irak obljubljajo 30.000 evrov letnega zaslužka. Številni so nato razočarani, ko ugotovijo, da so nasedli praznim obljubam, in se odločijo za vrnitev v domovino. Tamkajšnji psihologi, ki se ukvarjajo s tem, opozarjajo, da ne vedo, katera skupina je nevarnejša - tista, ki v evforiji odhaja, ali tista, ki se vrača prevarana.