Od Muellerjeve so se na spominski slovesnosti poslovili feburarja letos. Foto: Reuters
Od Muellerjeve so se na spominski slovesnosti poslovili feburarja letos. Foto: Reuters

Muellerjevo, ki je leta 2012 odpotovala na turško-sirsko mejo, da bi se tam ukvarjala z begunci, so pripadniki Islamske države ugrabili v Alepu v Siriji leta 2013, umrla pa je februarja letos. Islamska država trdi, da je umrla v napadu jordanskih zračnih sil, a ZDA za njeno smrt krivijo Islamsko državo.

Zdaj sta starša Muellerjeve v pogovoru za ABC news povedala, da so jima meseca junija predstavniki vlade sporočili, da je bila njuna hči v lasti vodje Islamske države Abuja Bakra Al Bagdadija, da jo je mučil in večkrat spolno zlorabil. ABC news, ki se sklicuje na besede predstavnika ameriške administracije, je poročal tudi, da naj bi Al Bagdadi Kaylo Mueller osebno peljal v hišo še enega višjega predstavnika Islamske države, Abuja Sajafa, ki so ga meseca maja ubile ameriške sile.

Al Bagdadi naj bi Muellerjevo tam večkrat obiskoval in zlorabljal, informacije o tem pa naj bi ameriška administracija dobila od dveh jezidskih deklic, ki ju je Sajaf prav tako zadrževal v svoji hiši kot spolni sužnji, in ki sta Američanom pomagali tudi pri prijetju Sajafove žene.

Informacije, ki so zdaj prišle v javnost, so v nasprotju s tistim, kar je Kayla Mueller napisala v pismu, ki so ga njeni starši prejeli leta 2014. Tam je namreč zapisala, da se ji v ujetništvu godi dobro ter da se do nje obnašajo spoštljivo in prijazno.