Al Bagdadi se zelo redko pojavlja v javnosti. Foto: Reuters
Al Bagdadi se zelo redko pojavlja v javnosti. Foto: Reuters
Irak
Skrajneže v Iraku iz zraka napadajo tudi letala koalicije pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters

Iraške oblasti so sporočile, da za zdaj še ni znano, ali je Al Bagdadi napad preživel. Kot so sporočili iz Bagdada, so vodjo Islamske države s prizorišča napada odpeljali z vozilom, vendar ni znano, kakšno je njegovo zdravstveno stanje.

V preteklosti so se že nekajkrat pojavila poročila, da je bil vodja Islamske države ubit ali ranjen, vendar te navedbe pozneje nikoli niso bile potrjene.

Napad so iraške zračne sile izvedle ob meji s Sirijo, konvoj vozil pa naj bi bil na poti proti Karabli ob reki Evfrat, kjer naj bi se Al Bagdadi nameraval udeležiti sestanka s poveljniki skrajne sunitske skupine. Iraške sile so bombardirale tudi prizorišče sestanka, kjer so ubile ali ranile več voditeljev Islamske države.

Bolnišnični viri iz Karable in očividci poročajo, da je bilo v napadu na mesto ubitih več poveljnikov skrajnežev, vendar pa Al Bagdadija ni med njimi.

Al Bagdadi se je na začetku poletja lani razglasil za vodjo kalifata, ki naj bi se raztezal na območju Sirije in Iraka, kjer Islamska država nadzoruje znaten del ozemlja. O vodji skrajnežev je znano zelo malo, saj se redko pojavlja v javnosti in tudi pred svojimi borci, ki z njim nimajo neposrednega stika.

"Vsako minuto se rodi voditelj"
Privrženci Islamske države so prek Twitterja sporočili, da bo tudi v primeru smrti Al Bagdadija, kalifat živel še naprej.

ZDA se do zdaj še niso odzvale na sporočilo iraške vojske o napadu na konvoj poveljnikov Islamske države.

V telefonskem pogovoru z agencijo Reuters je neki pripadnik Islamske države dejal, da ne more potrditi, ali je bil v napadenem konvoju tudi Al Bagdadi, vendar se bo skupina bojevala še naprej ne glede na njegovo usodo.

"Tudi če je postal mučenik, to ne bo vplivalo na Islamsko državo. Izgubili bomo voditelja, a še vedno je na tisoče Bagdadijev. Vsako minuto se rodi voditelj v Islamski državi," je dejal neimenovani borec.