ZDA so zaradi petkovega napada še zaostrile varnostne ukrepe na letališčih. Foto: Reuters
ZDA so zaradi petkovega napada še zaostrile varnostne ukrepe na letališčih. Foto: Reuters

Akcija naj bi bila maščevanje za operacijo ZDA proti pripadnikom Al Kaide v Jemnu. Na eni od islamističnih spletnih strani so zapisali, da se je 23-letni napadelec, Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab, pri načrtovanju napada usklajeval z njenimi člani.

"Mit o ameriških obveščevalnih službah"
Al Kaida se v posnetku, opremljenem s fotografijo Abdulmutallaba hvali, da je njihovemu "nigerijskemu bratu" uspelo zaobiti vse varnostne ovire in s tem "razbiti veliki mit" o ameriških obveščevalnih službah. Priznava pa, da je napada na koncu spodletel zaradi "tehnične napake.".

Abdulmutallab naj bi med zaslišanjem priznal, da se je uril v Jemnu, ki je znan kot dolgoletno zatočišče islamskih skrajnežev, saj je jemenska vlada dolga leta z odprtimi rokami sprejemala islamske borce, ki so se v 80. letih prejšnjega stoletja borili v Afganistanu

ZDA urijo jemenske sile
Jemenska vojska je decembra izvedla dva letalska napada na cilje Al Kaide, zadnjega le dan pred spodletelim poskusom razstrelitve letala. ZDA naj bi sicer potihem odprle tretjo, bolj ali manj skrito fronto proti tej teroristični organizaciji, je poročal New YOrk Times, ki se sklicuje na neimenovanega nekdanjega visogega predstavnika Cie. Cia naj bi tako pred letom dni v Jemen poslala operativce z izkušnjami v boju proti terorizmu, pripadniki tajnih posebnih enot pa naj bi urili jemenske sile v protiteroristilčnih taktikah. Za urjenje in opremljanje jemenske vojske, notranjega ministrstva in jemenske obalne straže naj bi ZDA v prihodnjih 18 mesecih porabile več kot 70 milijonov dolarjev.