Obama je po ameriških napadih na skrajneže v Iraku ukazal še napad na njihove položaje v Siriji. Foto: Reuters
Obama je po ameriških napadih na skrajneže v Iraku ukazal še napad na njihove položaje v Siriji. Foto: Reuters
V nasprotju z napadi v Siriji v Iraku ameriškim letalom stojijo ob strani tudi letala Francije in Velike Britanije. Sodelovanje v operaciji so potrdile tudi Belgija, Danska in Nizozemska. Foto: EPA
Krizna žarišča glavna tema zasedanja Generalne skupščine
RTV med kurdskimi begunci iz Sirije
Al Nusra letalske napade označila za vojno proti islamu

Sirija je postala "ničelna točka" za džihadiste z vsega sveta, je v pogovoru za televizijsko mrežo CBS dejal ameriški predsednik. Po njegovih besedah so se islamski skrajneži umaknili v podzemlje, ko je ameriškim vojakom ob pomoči iraških plemen uspelo poraziti Al Kaido v Iraku.

"Toda v zadnjih letih med kaosom v Siriji, kjer vlada v ogromnem delu države popolno brezvladje, se jim je uspelo pobrati in izkoristiti kaos," je dejal Obama, ki je prejšnji teden ukazal razširitev letalskih napadov tudi na položaje pripadnikov Islamske države na sirskem ozemlju. Ameriški napadi proti sunitskim skrajnežem so se začeli avgusta v Iraku.

Obama je ponovil besede direktorja ameriških obveščevalnih služb Jamesa Clapperja, ki je dejal, da so podcenili Islamsko državo in preveč zaupali v sposobnost iraške vojske, saj niso predvidevali, da se bo ta povsem razpustila ob spopadanju s skrajneži, ki so v bliskoviti ofenzivi junija zavzeli velik del ozemlja na severu Iraka.

Ameriški predsednik je še predstavil vojaške cilje v boju proti Islamski državi in dejal, da je treba skrajneže najprej potisniti nazaj in omejiti njihovo območje, nato pa napasti njihove poveljniške in nadzorne centre ter jim odvzeti orožje. Poleg tega je treba prekiniti njihovo financiranje in ustaviti pritok tujih borcev. A na koncu bo tako za Sirijo kot Irak potrebna dolgoročna politična rešitev, je še priznal Obama.

Uničene rafinerije pod nadzorom skrajnežev
V noči s sobote na nedeljo so bile v letalskih napadih koalicije pod vodstvom ZDA uničene štiri naftne rafinerije, ki naj bi jih uporabljala Islamska država v Siriji. Napadi so med drugim potekali v bližini mesta Tal Abjad ob meji s Turčijo, nadaljevali pa so se tudi v Iraku.

Pred začetkom koalicijskih napadov na položaje Islamske države v Siriji so analitiki ocenili, da skrajneži s prodajo nafte zaslužijo tudi do tri milijone ameriških dolarjev dnevno. Z naftnih polj pod njihovim nadzorom naj bi načrpali 80.000 sodčkov nafte dnevno, medtem ko sirsko naftno ministrstvo po lastnih navedbah načrpa 17.000 sodčkov dnevno.

Al Nusra napoveduje maščevanje
Skrajna sirska skupina Fronta Al Nusra je zračni napad ZDA in držav zaveznic označila za "vojno proti islamu" in napovedala maščevanje.

Države, ki sodelujejo v napadih, so "zagrešile grozljivo dejanje, ki jih uvršča na seznam tarč džihadistov po vsem svetu", je v posnetku zatrdil tiskovni predstavnik Al Nusre Abu Firas Al Suri. "To ni vojna proti Al Nusri, to je vojna proti islamu," je še dejal.

Borci IS-ja in Al Nusre (drugi so povezani z Al Kaido), ki jima je skupna radikalna interpretacija islama in tvorijo mrežo upornikov, ki se v Siriji borijo proti silam predsednika Bašarja Al Asada, se sicer medsebojno napadajo. ZDA sicer niso napovedale, da bodo tarča zračnih napadov tudi pripadniki Al Nusre, čeprav naj bi bili.

Nova skupina Korasan
Po poročanju BBC-ja naj bi se v Siriji pojavila nova skupina Korasan, ki naj bi bila del Fronte Al Nusra. Na Tviterjem profilu, ki ga vodi Al Kaida, pa so zapisali, da je bil vodja skupine Moksin Al Fadli v zračnem napadu v Siriji ubit.

Koalicija držav pod vodstvom ZDA je nedavno napade na položaje skrajne Islamske države (IS) v Iraku razširila na položaje skrajnežev v Siriji. Pri tem Washingtonu pomagajo arabske zaveznice Bahrajn, Jordanija, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

"Ustavite jih, prosim, ustavite jih"
V Siriji so letala med drugim obstreljevala tarče v bližini mesta Ain Al Arab, znanega tudi kot Kobani, v soboto so bile po navedbah Pentagona med njihovimi tarčami tudi mesto Raka in položaji IS-ja v bližini turške meje.

V Kobani se je s turškimi Kurdi uspelo prebiti tudi dopisniku časopisa Delo Boštjanu Videmšku. Kot je zapisal v svojem prispevku 'Upamo, da se mednarodna skupnost ne bo ustavila, ker nas bodo drugače pobili', so Kurdi pozdravili ameriško bombardiranje položajev IS-ja. "Vse smo izgubili. Naša vas je popolnoma izropana. Če ne bi zbežali, bi nas vse pobili. Mnogim moškim so odrezali roke. Če bo Kobani padel v njihove roke, se bo zgodil velik pokol. Ustavite jih, prosim, ustavite," je citiral izjavo odvetnice, ki je iz Sirije zbežala v obmejno mesto Sučur.

Videmšek še poroča, da je Kobani prazno mesto, v katerem ni elektrike, oskrbe z vodo, primanjkuje tudi nafte. Tisti, ki so zbežali in jim je uspelo s seboj vzeti nekaj denarja, so najeli stanovanja v obmejnih mestih. "Najrevnejši in ubogi spijo v krajevnih mošejah. Humanitarne pomoči je malo. A zdi se, da najhuje še prihaja," je še zapisal Boštjan Videmšek.

Pred nasiljem IS-ja v Turčijo prebežalo 140.000 ljudi
ZDA želijo skupaj s 40 državami zaveznicami onemogočiti delovanje IS-ja, ki je zavzela obsežna območja na severu Iraka in v Siriji. Skupina je tudi umorila dva ameriška novinarja in britanskega humanitarnega delavca. Od napredovanja IS-ja v Siriji je vasi v bližini turške meje zbežalo okoli 140.000 civilistov, med njimi večina Kurdov.

Le izgovor za napad Al Asadovih sil?
Zanimivo je tudi to, da je v soboto ameriški general Martin Dempsey, avtor strategije proti skrajnežem, sporočil, da so bili zračni napadi ZDA in njihovih zaveznic na Islamsko državo v Iraku in Siriji uspešni, a ne bodo dovolj za dokončno zmago. Zato ZDA znova razmišljajo o kopenski ofenzivi, v kateri pa ne bi sodelovali ameriški vojaki, temveč iraška vojska, Kurdi ter v Siriji borci zmerne opozicije in ostri nasprotniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

"Tako imenovana Islamska država je naš sovražnik, tako kot je naš sovražnik Al Asadov režim," je za britanski BBC dejal predstavnik opozicijske skupine Svobodna sirska vojska Husam Al Marie. Dodal je, da nasprotniki trenutnega sirskega državnega vrha zahtevajo "Sirijo brez diktatorjev in terorizma", za kar pa potrebujejo "podporo svobodnega sveta, da lahko nadaljujemo bitko proti režimu in Silu (IS). Bojujemo se na dveh frontah."

Krizna žarišča glavna tema zasedanja Generalne skupščine
RTV med kurdskimi begunci iz Sirije
Al Nusra letalske napade označila za vojno proti islamu