Somalija po dveh desetletjih državljanske vojne velja za eno najnevarnejših držav na svetu. Foto: EPA
Somalija po dveh desetletjih državljanske vojne velja za eno najnevarnejših držav na svetu. Foto: EPA
Somalija
Somalijci le rekdo javno dvignejo glas proti vplivni skrajni islamski milici. Foto: EPA
Vojska
Vojaki Afriške unije so Al Šabab pregnali iz Mogadiša, a njihov vpliv se ne manjša. Foto: EPA

Ta islamska skupina je v ospredje zanimanja svetovne javnosti prišla po krvavem napadu na nakupovalno središče v Nairobiju v Keniji, v katerem je bilo ubitih 72 ljudi. Kenijski uradniki, ki preiskujejo podrobnosti drame, domnevajo, da bi lahko v napadu sodelovalo tudi okoli 20 mladcev iz somalijske skupnosti v ZDA, ki so zapustili Minnesoto, da bi se pridružili "podružnici" Al Kaide.

V Minnesoti "Mali Mogadiš"
Tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) preiskuje, ali kakšen izmed napadalcev prihaja z območja, imenovanega "Mali Mogadiš" v Minnesoti, ki je središče 32.000-glave somalijske populacije v ZDA. "Lovci na glave" Al Šababa v Minneapolisu in sosednjem St. Paulu iščejo predvsem mlajše fante, ki so že postali del kakšnih tolp ali pa zaradi visoke stopnje brezposlenosti vse dneve posedajo po ulicah in iščejo smisel življenja.

Pred meseci se je na spletu znašel 40-minutni posnetek z naslovom Mučeniki iz Minnesote: Pot v raj, v katerem Al Šabab novincem obljublja čudovito novo življenje, če se jim bodo pridružili. V filmu spremljamo potovanje treh mladih Somalijcev, ki običajno življenje v Minnesoti zamenjajo za "razburljivo" urjenje v Somaliji. "Ko bi vi vedeli, kako odlično se tukaj zabavamo ... To je resnični Disneyland," v kamero pove Dahir Gure, ki je predtem v Minnesoti vse dneve preživel ob skrbi za 90-letno babico, piše Telegraph.

Motiv ni islamizacija, ampak zaslužek
A uvedba strogega šeriatskega prava v Somaliji ter življenje po strogih islamskih pravilih nista glavna razloga, da Al Šabab nima težav s pridobivanjem vedno novih članov. Al Šabab je prava organizacija, ki vsak mesec obrne na milijone dolarjev z različnimi dejavnostmi, od izsiljevanja in pobiranja davkov do izvoza oglja. Koliko članov bo imela, je odvisno od tega, koliko jih bo lahko plačati, pa delovanje te milice pojasnjuje agencija Reuters.

Opazovalci Združenih narodov so v julijskem poročilu ugotovili, da Al Šabab letno zasluži več kot 25 milijonov dolarjev samo z nezakonitim izvozom oglja zalivskim državam ter s pobiranjem davkov od prevoza te dobrine v somalijskih pristaniščih Kismayu in Barawe. Nekaj denarja se nabere tudi z nezakonitim pobiranjem davkov od malih podjetnikov na območjih, ki so v Somaliji pod njihovim nadzorom, ter z donacijami izseljenih Somalijcev. Člani Al Šababa naj bi bili tako prav mojstri v oderuštvu, predvsem v prestolnici Mogadiš, kjer se pojavijo pred vrati majhnih obrtnikov in poslovnežev ter zahtevajo določen "prispevek", hkrati pa jim morajo obrtniki povedati tudi vse novice, ki bi znale biti zanimive zanje. "Ni potrebe po nasilju ali grožnji z orožjem, saj so že besede dovolj, da prebivalci vedo, kaj jih čaka, če bodo ravnali po svoje," je dejal neimenovani vir.

Neprijazna soseda Eritreja?
Pomemben vir njihovih sredstev pa je tudi sosednja država Eritreja, ki naj bi financirala politične agente in vojne dobičkarje, povezane z Al Šababom, saj si s tem želi destabilizirati Somalijo. Eritreja, sicer dolgoletna "sovražnica" Somalije, takšne obtožbe ves čas zanika in trdi, da se v somalijske notranje zadeve ne želi vmešavati. A dejstvo je, da Al Šabab, ki je uradno postal del Al Kaide leta 2012, ostaja najmočnejša in najvplivnejša nevladna oborožena skupina v državi, kljub temu, da so jo sile Afriške unije leta 2011 pregnale iz Mogadiša.

In prav finančna trdnost Al Šababa je poglavitna za uspešnost njenih operacij na terenu, saj omogoča, da več tisoč njenih borcev dobiva mesečno plačo, ki se giblje med 100 in 300 ameriškimi dolarji. Ironično je, da je k uspehu Al Šababa pripomoglo tudi izboljšanje stanja v somalijskem gospodarstvu, povezano z rastjo naložb in obeti o obdobju miru po desetletjih vojne.

Somalijci morajo sami dvigniti glas
Kako torej najbolj prizadeti delovanje Al Šababa? Ken Menkhaus, glavni ameriški strokovnjak za to skupino, pravi, da prek somalijskih poslovnežev v Keniji in drugod v vzhodni Afriki, ki so v zadnjih 20 letih močno pridobili pomen. Po razpadu Somalije leta 1991 je namreč več kot milijon Somalijcev prebegnilo v Kenijo ali v druge države, v katerih so ustanovili podjetja in nepremičninske družbe, zdaj pa bi se lahko prav ti obrnili proti milici. "Od Somalijcev samih je odvisno, ali se bodo enkrat za vselej odločno spopadli z Al Šababom, prekinili njegove finančne vire, razkrili njegove borce ter jim onemogočili varno okolje, v katerem bi lahko delovali," je dodal.

Alternativa je posredovanje tujih držav, kar pa bi zagotovo prizadelo tudi množico nedolžnih Somalijcev in zakonito delovanje somalijskih poslovnežev v Keniji in po svetu. "To pa ne bi smelo biti v interesu nikogar - razen samega Al Šababa."