Skrajneži so med zahodnjaki in premožnimi Kenijci priljubljeno nakupovalno središče napadli v soboto v času kosila. Foto: EPA
Skrajneži so med zahodnjaki in premožnimi Kenijci priljubljeno nakupovalno središče napadli v soboto v času kosila. Foto: EPA
Pripadniki Al Šabab
Al Šabab se je moral v preteklih dveh letih umakniti z večjega dela somalijskega ozemlja zaradi operacij vojaške misije afriških držav. Foto: Reuters

Al Šabab je napad na nakupovalno središče Westgate, v katerem je bilo ubitih 67 ljudi, izvedel kot odgovor na kenijske vojaške operacije proti islamskim skrajnežem v sosednji Somaliji od leta 2011. S povračilnimi napadi na kenijskem ozemlju so grozili že v preteklosti, po odmevnem napadu v Nairobiju pa že sledijo nove grožnje.

"Hipnotična predstava bojevnikov Westgata je bila nedvomno zanimiva, toda ne obupujte, ljudje, to je bila le premiera prvega prizora," je na Twitterju zapisal Al Šabab, ki je pred novimi napadi posvarila že v torek.

Napad v središču kenijske prestolnice je nedvomno opogumil pripadnike Al Šababa. Čeprav so bili ubiti vsi njihovi napadalci, so somalijski skrajneži dokazali, da so postali resna grožnja v tem delu Afrike in da njihovo delovanje ni več omejeno samo na Somalijo.

Popuščanja pred grožnjami ne bo
Kenijske oblasti so že med štiridnevnim obleganjem nakupovalnega središča odločno zagotavljale, da njihova država ne bo popustila pred grožnjami in terorističnimi napadi.

"V Somalijo smo šli, ker je bil Al Šabab grožnja nacionalni varnosti. Še naprej bomo dejavni na tej fronti, dokler naša varnost in interesi ne bodo zaščiteni," je poudaril kenijski notranji minister Joseph Olu Lenke v odzivu na najnovejše grožnje.

Lenku je pojasnil, da trenutno zaslišujejo osem osumljencev, medtem ko so tri druge izpustili po zaslišanjih. "Ravnamo skladno z zakonom o terorizmu, ki omogoča daljše pridržanje osumljencev," je pojasnil. V operaciji kenijskih varnostnih sil je bilo sicer ubitih pet napadalcev, še 11 osumljencev pa so aretirali.

Notranji minister nima podatkov o tem, da bi bil še kdo iz napada pogrešan. Rdeči križ je namreč pred tem poročal, da še vedno pogrešajo več deset ljudi.

Kenijski preiskovalci, ki jim pomagajo tudi forenzični strokovnjaki iz tujine, med drugim iz ZDA, Velike Britanije in Izraela, imajo trenutno polne roke dela s preiskavo v napadenem nakupovalnem središču, da bi odkrili identiteto napadalcev. Lenku je povedal, da je bil že dosežen "velik napredek".

Somalijcev v Keniji strah maščevanja
Medtem se pripadniki somalijske skupnosti v Keniji, kamor so se iz Somalije zatekli v preteklih dveh desetletjih brezvladja in spopadov, po napadu Al Šababa bojijo povračilnih napadov.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je opozorila, da je kenijska policija v preteklosti že na manjše napade odgovorila z obsežnimi zlorabami pravic somalijskih beguncev, ki jih je v Keniji okoli pol milijona.