Nishaniju je po izvolitvi čestital premier Sali Berisha. Foto: EPA
Nishaniju je po izvolitvi čestital premier Sali Berisha. Foto: EPA

45-letni Nishani je bil edini kandidat, ki ga je za predsedniški položaj predlagala vladajoča koalicija premierja Salija Berishe. Opozicijski socialisti so današnje glasovanje bojkotirali, a v nasprotju s prvimi tremi krogi v četrtem krogu za izvolitev predsednika države ni več potrebna tripetinska, ampak le absolutna večina glasov.

V četrtem krogu bi tako moralo za Nishanija glasovati najmanj 71 od skupno 140 poslancev, prejel pa jih je 73, toliko kot je v parlamentu tudi koalicijskih poslancev. Oddanih je bilo 76 glasov.

Razlog za to, da so bili za izvolitev potrebni štirje krogi glasovanja, je v tem, da se glavnima političnima strankama - demokrati in socialisti - ni uspelo dogovoriti o skupnem predsedniškem kandidatu.

Albanska ustava določa, da mora parlament predsednika izvoliti v največ petih poskusih in če mu to ne uspe, sledi razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev.

Albanijo sicer že tri leta pretresa politična kriza, od parlamentarnih volitev leta 2009, ko so socialisti demokrate obtožili volilne poneverbe.