Abubakar Šekavi je vodja Boko Harama postal leta 2010. Foto: www.youtube.com
Abubakar Šekavi je vodja Boko Harama postal leta 2010. Foto: www.youtube.com

Najvišja nagrada, 7 milijonov dolarjev, je razpisana za vodjo nigerijske sekte Boko Haram Abubakarja Šekavija. Boko Haram že nekaj let terorizira severovzhod najbolj poseljene afriške države in za nasilje izkorišča nezadovoljstvo prebivalcev ter etnične in medverske napetosti.

Odgovoren je za niz napadov, ki so od leta 2009 zahtevali okoli 2.000 življenj. Sredi maja je nigerijski predsednik Goodluck Jonathan sprožil ofenzivo proti skrajnežem, ki si prizadevajo za vzpostavitev islamske države.

O Šekaviju se še vedno ne ve veliko in ni znano, kje je. Prejšnji teden je na videoposnetku pozval teroriste iz Afganistana, Pakistana in Iraka k podpori v boju za oblikovanje islamske države v Nigeriji.

Boko Haram sicer vzdržuje vezi tudi z drugimi skrajnimi skupinami v soseščini, ki so jim v zadnjih letih glavni vir zaslužka predstavljale odkupnine za ugrabljene tujce in trgovina z mamili prek saharskih poti.

Američani poleg tega ponujajo pet milijonov dolarjev za informacije, ki bi vodile do Mohtarja Belmohtarja.

Alžirski skrajnež je bil do leta 2009 visoki poveljnik Al Kaide v islamskem Magrebu (AQIM), a se je nato razšel z njenim vodstvom in ustanovil svojo skupino, ki je bila odgovorna za januarski teroristični napad na plinsko polje na jugovzhodu Alžirije, v katerem je bilo ubitih najmanj 37 talcev, med njimi trije ameriški državljani.

Pet milijonov so prav tako vredne informacije o Jaji Abu El Hamamu, visokem poveljniku AQIM-a, ki je po mnenju ameriškega zunanjega ministrstva načrtoval napade in ugrabitve v severni in zahodni Afriki.

Po tri milijone je namenjenih za podatke o Maliku Abouju Abdelkarimu iz AQIM-a in tiskovnem predstavniku skupine MUJAO (Gibanje za enotnost in džihad v zahodni Afriki).