Pri iskanju talcev pomagajo tudi pripadniki francoskih posebnih enot. Foto: EPA
Pri iskanju talcev pomagajo tudi pripadniki francoskih posebnih enot. Foto: EPA

Eden izmed talcev, ki so jih prejšnji teden ugrabili v Kamerunu, je v videoposnetku na spletnem portalu YouTube sporočil, da jih je ugrabila nigerijska skupina Boko Haram.

Eden izmed ugrabiteljev je zagrozil, da bodo talce ubili, če ne bodo ugodili njihovim zahtevam po izpustitvi islamskih skrajnežev, ki so zaprti v Nigeriji in Kamerunu.

Sedem francoskih turistov, tri odrasle in štiri otroke iz ene družine, so prejšnji teden ugrabili na severu Kameruna blizu meje z Nigerijo.

Francozi so se z avtomobilom vračali z obiska nacionalnega parka Waza, ko so jih ugrabili neznani moški na motorjih. To je prvič, da so v Kamerunu ugrabili zahodne turiste.

Francoske oblasti domnevajo, da so ugrabitelji talce razdelili v dve skupini. Pariz v reševanju drame s talci tesno sodeluje z oblastmi v Nigeriji in Kamerunu, za vojaško pomoč pa se lahko zanese na francoske vojake, ki so nameščeni v oporišču v sosednjem Čadu.

Boko Haram se bori za vzpostavitev islamske države v Nigeriji in deluje predvsem na severu in severovzhodu države, kjer je v zadnjih letih izvedel številne napade. V jeziku hausa pomeni Boko Haram "zahodna izobrazba je svetoskrunstvo".