Zadnji odmevni primer je bila smrt Freddieja Graya v Baltimoru, ki je sprožila hude proteste v tem mestu in, nazadnje, ovadbo šestih policistov. Foto: EPA
Zadnji odmevni primer je bila smrt Freddieja Graya v Baltimoru, ki je sprožila hude proteste v tem mestu in, nazadnje, ovadbo šestih policistov. Foto: EPA
Podpornica ameriške policije Foto: Reuters

Med žrtvami, še zlasti neoboroženimi, je nesorazmerno veliko temnopoltih oseb, še navaja časnik.

Uradna statistika temelji na številkah, ki jih sporočajo organi pregona, in po teh podatkih je bilo od leta 2008 vsako leto ubitih okoli 400 ljudi.

V ZDA v zadnjem času močno odmevajo kontroverzni primeri, v katerih so belopolti policisti nekaznovano ubili neoborožene temnopolte osumljence. Ameriška policija lahko uporabi smrtonosno silo, če se zboji za lastno življenje ali za življenje drugih, ni pa nobenega zanesljivega načina za dokumentacijo takšnih smrti. Vlada se zato zanaša na samoprijave 17.000 ameriških agencij, ki skrbijo za red in zakon v državi.

Washington Post navaja, da je z intervjuji, policijskimi poročili, poročili lokalnih medijev in drugih virov zbral podatke o vsakem usodnem streljanju policistov med opravljanjem dolžnosti letos. Zaključek? Policija je letos ubila približno 2,6 človeka dnevno, kar je več kot še enkrat toliko, kot navajajo FBI-jevi podatki v zadnjem desetletju (1,1 človeka na dan).

Pometanje pod preprogo
"Ta streljanja so skrajno predrzno pometena pod preprogo in se o njih ne poroča," je za časnik povedal nekdanji policijski načelnik Jim Bueermann. "Nikdar ne bomo zmanjšali števila policijskih streljanj, če ne začnemo natančno slediti tem podatkom."

Poročilo Washington Posta med drugim še ugotavlja, da je bilo med ubitimi kar trikrat več temnopoltih kot belopoltih, da je bilo večina ubitih oboroženih, ena šestina pa ne, med žrtvami pa je bilo 365 moških in 20 žensk.

Večina ubitih (118) je bila starih med 25 in 34 let, sledi starostna skupina 35-44 let, osem pa je bilo mlajših od 18 let. In še to: v vseh treh letošnjih primerih, v katerih so proti policistom vložili obtožnico, so se pojavili posnetki, ki kažejo, da so policisti osumljenca ustrelili med begom ali po njem.