Ameriška javnost po nedavnih incidentih ni več tako brezpogojno na strani mož v modrem. Foto: Reuters
Ameriška javnost po nedavnih incidentih ni več tako brezpogojno na strani mož v modrem. Foto: Reuters
Grayev primer bo hud preizkus za mlado državno tožilko, ki svoj odgovorni položaj zavzema komaj štiri mesece. Foto: Reuters
Pogrebna slovesnost za Grayem, ki je umrl teden dni po aretaciji. Foto: Reuters
Zmagoslavje protestnikov ob naznanitvi, da bodo vložene obtožnice. Foto: Reuters
Zadoščenje v Baltimoru. Foto: Reuters
Vložene obtožnice za Grayevo smrt

Pri večini primerov, ko osumljenec umre zaradi čezmerne (oz. neupravičene) uporabe policijske sile, v ZDA niso vložili obtožnic proti policistom.

Po nepisanem pravilu so bili zaradi narave svojega dela in ogroženosti na delovnem mestu imuni za pravne posledice, ki sicer doletijo običajne smrtnike, ki se zatečejo k sili. Ker so v veliki večini primerov Afroameričani tisti, ki so največkrat na udaru, se mora ameriška policija otepati tudi obtožb rasnega profiliranja in rasizma, kar izpostavljajo tudi protestniki na vse pogostejših in vse bolj množičnih protestih proti policijskemu nasilju po vsej državi.

Je tej imunosti končno odklenkalo? Državna tožilka Marilyn J. Mosby je namreč sporočila, da obstaja utemeljen razlog za sum, da vloži obtožnice v primeru odmevne smrti 25-letnega Graya, ki je umrl zaradi hude poškodbe hrbtenice, ki jo je dobil v policijskem pridržanju.

Po dogodku je bila šesterica policistov, vključno z dvema višjima predstavnikoma policije, suspendirana, zdaj jim grozijo obtožbe nenaklepnega umora oz. fizičnega napada, Mosbyjeva pa je ob tem tudi izdala naloge za aretacijo.

Protestniki zadovoljni
Na tiskovni konferenci je Mosbyjeva povedala, da je mrliški oglednik Grayevo smrt označil za uboj, njegovo aretacijo označila za nezakonito, saj policija zanjo ni imela utemeljenega razloga, njegovo smrt pa za posledico poškodb, ki jih je utrpel, medtem ko je bil vklenjen v kombiju, pri čemer ni bil privezan z varnostnim pasom, kot policiji nalaga zakon. Ob tem je še izrazila sožalje svojcem ubitega in jim zagotovila, da bo pravici zadoščeno.

Protestniki so najavo, da ima tožilstvo dovolj dokazov, da vloži obtožnice, sprejeli z vzkliki odobravanja. Gre sicer za izjemno zahteven primer, zlasti za komaj 35-letno tožilko Mosbyjevo, ki je ena najmlajših oseb na tako visokem položaju. Žena baltimorskega svetnika Nicka Mosbyja (kar ji zadeve nikakor ne olajšuje) in hčerka staršev policistov stolček zaseda komaj štiri mesece, zdaj pa so vse oči javnosti uprte vanjo.

Neutemeljena aretacija
Temnopolti mladenič je umrl teden dni po aretaciji 12. aprila, ko se je eden izmed policistov pognal za njim, ker je ta začel bežati, ko je pogledal policista v oči. Poškodbe je, kot kaže, utrpel med prevozom v policijskem kombiju - kako, pa ni znano. Ve se le, da je bil v času, ko so ga strpali v kombi, zdrav, po prihodu v zapor pa hudo poškodovan.

Kaj se je dogajalo med prevozom, ni znano, je pa oglednik njegove poškodbe označil za podobne tistim, ki jih utrpijo udeleženci hudih prometnih nesreč. Je pa policija v četrtek razkrila, da je vozilo med prevozom do postaje naredilo najmanj štiri postanke (domnevno za fizično izživljanje nad osumljencem, medtem ko policija, ki se sklicuje na izjavo še enega zapornika v kombiju, trdi, da se je Gray skušal poškodovati sam), za katere do zdaj niso vedeli. To so odkrili na podlagi posnetka zasebne kamere.

Mirnejša noč
V Baltimoru je bilo sicer tudi tretjo noč policijske ure večinoma mirno, na ulicah pa so bili po razhodu protestnikov pretežno vojaki, policisti in novinarji. So pa protesti potekali tudi po drugih ameriških mestih, med drugim v New Yorku in Philadelphii, kjer je prišlo do prerivanja med policisti in demonstranti, vendar je protest minil brez nasilja.

Baltimorska policija je sicer izsledke preiskave o Grayevi smrti Mosbyjevi predala v četrtek, ameriški mediji pa so isti dan uradno zahtevali, da policija in tožilstvo objavita vse informacije o preiskavi in okoliščinah tragedije. Policija Baltimora se skriva za pravniki, poročilo tožilstvu pa še ni bilo objavljeno.

Protestnikom se je v Baltimoru v četrtek pridružil košarkar Lige NBA iz New Yorka Carmelo Anthony, nasilja pa ni bilo. Povsem drugače je bilo v ponedeljek po pogrebni slovesnosti za Grayem, ko so skupine razgrajačev zažigale avtomobile in zgradbe, ropale trgovine in napadale policiste, ki so potem aretirali približno 200 ljudi. Izgrede je med drugim obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki pa je hkrati izrazil to, kar je zadnje čase v mislih vse večjega števila Američanov. Namreč, da je s sistemom, ki dovoljuje nekaznovano ubijanje neoboroženih temnopoltih osumljencev v rokah policije, nekaj hudo narobe.

Če v primeru tovrstnih uradnih zlorab že pride do uradne preiskave ali sodnega procesa - to je redko, saj tožilstva, kot omenjeno, večinoma ne vlagajo obtožnic proti policistom -, pa so porote večinoma nagnjene k temu, da policiste oprostijo, ker jim prej verjamejo na besedo kot pa tožnikom.

V četrtek je sicer odmevalo poročilo odvetnice Marci Tarrant Johnson, ki je na Facebooku opisala katastrofalne razmere za 200 zaprtih. V eno celico so na primer zaprli 15 žensk, ki dva dneva niso mogle niti sedeti, kaj šele ležati. Prav tako so bile večinoma brez pitne vode. Do zdaj so izpustili približno 100 ljudi.

Vložene obtožnice za Grayevo smrt