Policija je pred dvema tednoma takole izpred Bele hiše odstranila vojaka Dana Choia, ki so ga iz vojske odpustili, ker je gej. Foto: EPA
Policija je pred dvema tednoma takole izpred Bele hiše odstranila vojaka Dana Choia, ki so ga iz vojske odpustili, ker je gej. Foto: EPA

V dolgo pričakovani študiji ameriškega obrambnega ministrstva so ugotovili, da prepoved služenja tistim, ki se javno opredeljujejo za homoseksualce, ne bi ogrozila stanja pripravljenosti ameriške vojske, niti v primeru vojnega stanja.

Izsledki študije so tako ovrgli skrbi nekaterih v ameriškem kongresu in v vojski, ki so nasprotovali načrtom predsednika Baracka Obame, da ukine 17 let staro politiko ameriške vojske glede služenja homoseksualcev - Ne sprašuj, ne govori.

Omenjena politika je tistim, ki so javno priznavali svojo istospolno usmerjenost, prepovedovala služenje v vojski, medtem ko so tisti, ki so to obdržali zase, lahko delovali v vojski. Razveljavitev te politike je bila ena od prednostnih nalog Obame ob prihodu na oblast.

Ločeni prostori niso potrebni
Študija Pentagona ob preklicu te politike svetuje obsežen izobraževalni program in urjenje za pripadnike oboroženih sil, medtem ko odsvetuje ločene kopalnice ali bivališča za geje in lezbijke, za kar so se zavzemali nekateri v vojski.

Kljub izsledkom poročila, ki ne vidi negativnih posledic ukinitve te politike, pa ameriški obrambni minister Robert Gates opozarja, da ameriška vojska potrebuje čas za pripravo na odpravo te prepovedi, zato bi bilo po njegovem mnenju nespametno prehitro sprejeti spremembe.

V študiji avtorji opozarjajo, da je bil za primerjavo v ameriški vojski v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja veliko večji odpor do rasne integracije, čeprav je leta 1953 že 95 odstotkov afroameriških vojakov služilo v rasno mešanih enotah v času, ko je na javnih avtobusih v Alabami še vedno veljala ločitev ras.