Svet
(6)

Poudarki

  • Tožilstvo noče novega pravnega boja z Mumio
  • Močno gibanje izpodbija pravičnost sojenja iz l. 1982
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Mumia Abu Jamal
Mumia Abu Jamal vseskozi trdi, da je nedolžen in je žrtev rasističnega pravnega sistema v ZDA. V njegovo obrambo se je organiziralo močno gibanje, ki je zdaj doseglo pomembno zmago v pravnem boju. Foto: EPA
Mumia Abu Jamal - protest za njegovo izpustitev v Frankfurut leta 2009
"Primer Mumia" vznemirja ameriško javnost že tri desetletja, v tem času pa je naletel na izjemno odmevnost tudi drugod po svetu. Foto: EPA

Dodaj v

"Ameriškemu Mandeli" ne grozi več smrtna kazen

Pomembna zmaga za Mumio Abuja Jamala
8. december 2011 ob 11:39
Philadelphia - MMC RTV SLO, STA

Tožilstvo ameriškega mesta Philadelphia je v sredo po skoraj 30 letih odstopilo od zahteve po izvršitvi smrtne kazni nad obsojenim morilcem policista Mumio Abujem Jamalom.

Nekdanji pripadnik gibanja temnopoltih "Črni panterji" Abu Jamal je bil leta 1982 obsojen na smrt zaradi umora belega policista Daniela Faulknerja. Obsojenec že 30 let vztraja, da je nedolžen in da je bil postopek proti njemu izrazito rasističen. Z leti je dobil številne podpornike, nastalo pa je tudi gibanje "Osvobodite Mumio", številni v ZDA in po svetu pa ga primerjajo z nekdanjim južnoafriškim predsednikom Nelsonom Mandelo.

Zvezno prizivno sodišče je leta 2008 določilo, da je treba opraviti novo zaslišanje o izreku kazni Abuju Jamalu, ker je dovolj verjetno, da je porota dobila zavajajoča navodila. Zvezno vrhovno sodišče se ni vmešalo in tožilci so bili postavljeni pred odločitev, ali opraviti zaslišanje ali odstopiti od smrtne kazni.

Družina žrtve in mesto izčrpano zaradi pravnih bojev
Prvi temnopolti generalni javni tožilec Philadelphije Seth Williams je skupaj z vdovo ustreljenega policista Maureen Faulkner sporočil, da zanj ni nobenega dvoma, da je Abu Jamal res ustrelil policista in da je bila leta 1982 izrečena primerna kazen. Vendar se 30 let po zločinu in številnih sodnih bojih tožilstvo ne želi podati v nov boj, ker je nekaj prič umrlo, druge pa so postale nezanesljive.

Maureen Faulkner je dodala, da je tudi sama skupaj z družino izčrpana od boja z Abujem Jamalom, njegovimi odvetniki in podporniki, med katerimi se večina niti ne potrudi, da bi spoznala dejstva okrog primera. Sodnike prizivnega sodišča, ki so odredili novo zaslišanje o smrtni kazni, pa je označila za navadne strahopetce.

Obremenilni dokazi, a tudi nepošteno sojenje
Dejstva okrog primera so za Abuja Jamala zelo obremenjujoča. Leta 1981 je ob štirih zjutraj videl, kako se je brat prerival s policistom, in stekel tja. Policija je pozneje na kraju dogodka našla mrtvega policista in ranjenega Abuja Jamala, na tleh pa njegovo pištolo, iz katere se je še kadilo. Abu Jamal na sojenju ni pričal, njegovi odvetniki pa so skušali poroto prepričati, da je policista ustrelil nekdo tretji, ki je pobegnil.

Po obsodbi na smrt ga je vzelo v bran rastoče gibanje proti smrtni kazni v ZDA, slaven pa je postal tudi v svetu. 58-letni Abu Jamal trdi, da je žrtev rasizma, lažnivih prič, rasističnega sodnika in slabega odvetnika. Podpirajo ga Hollywood in organizacije za človekove pravice. Amnesty International je sporočila, da je bilo sojenje nepošteno in ni dosegalo mednarodnih norm.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
sejnik
# 08.12.2011 ob 23:39
Ne glede na to, kaj se je res zgodilo, je primerjava z Mandelo bedasta. Tale je v zaporu, ker ni naredil nič (po trditvah zagovornikov) oz. je bil zraven, ko so ubili policista oz. v skrajnem primeru, ker je črn. Mandela se je pa le moral malo bolj "potruditi", da je pristal v zaporu.
HerrFlick
# 08.12.2011 ob 12:37
Po smrti ga bodo po vsej verjetnosti mumificirali...
420
# 08.12.2011 ob 12:48
jah love
Kejkoo
# 08.12.2011 ob 12:21
Nabijanje se začne v 3.. 2... 1...
Kazalo