Ameriški narednik Robert Bales je 11. marca v Afganistanu izvedel strelni pohod, v katerem je ubil 16 civilistov, čeprav ga obtožnica bremeni 17 umorov. Foto: EPA
Ameriški narednik Robert Bales je 11. marca v Afganistanu izvedel strelni pohod, v katerem je ubil 16 civilistov, čeprav ga obtožnica bremeni 17 umorov. Foto: EPA
Sodišče, na katerem bodo sodili Balesu
Za ameriška vojaška sodišča se v zgodovini sojenj ni dogajalo, da bi vojake obsodili na smrt, čeprav ta možnost obstaja. Foto: EPA

Narednika Roberta Balesa, ki je 11. marca v zgodnjih zjutranjih urah izvedel strelski pohod v dveh afganistanskih vaseh, so obtožili 17 umorov, 6 poskusov umora, napada z oteževalnimi okoliščinami ter opustitve dolžnosti.

Obtožnica, ki je proti višjemu naredniku vložena na vojaškem sodišču v oporišču Fort Leavenworth, govori o 17 umorih, čeprav je znano, da je bilo mrtvih šestnajst ljudi. V napadu pa je bilo ranjenih še šest ljudi.

Ameriškega narednika bi glede na zakonodajo lahko obsodili tudi na dosmrtno kazen, kar pa se na vojaških sojenjih praviloma ne zgodi. Tako naj tudi ne bi bilo možnosti, da bi bil kot vojak obtožen vojnega zločina.

"Robert je ljubeč oče dveh otrok" ...
Balesov odvetnik John Browne o svoji stranki pravi, da gre za ljubečega očeta dveh otrok, domoljuba in predanega soproga, ki ga je hudo prizadelo, ko je njegov vojaški tovariš v bombnem napadu izgubil nogo.

Prav tako namiguje, da se bo Balesa skušal braniti s sklicevanjem na duševne težave, ker naj bi bil prevečkrat na vojnem območju - na vojaškem služenju v Iraku je bil trikrat, nato pa so ga poslali še v Afganistan.

... čeprav njegova pretekla dejanja pravijo drugače
A podatki o Balesovi preteklosti prikazujejo drugačno zgodbo, kot jo je opisal njegov odvetnik. Bales je šel v vojsko leta 2001, ko je propadel njegov investicijski posel, pri čemer so imeli ljudje, ki so mu zaupali denar, izgube. Leta 2003 mu je sodišče naročilo, da skupaj s kolegom plača 1,5 milijona dolarjev odškodnine ostarelemu paru, ki je ostal brez prihrankov.

Prav tako je bil leta 2002 aretiran, ker je napadel varnostnika v igralnici, enkrat je pobegnil s kraja prometne nesreče, leta 2008 pa je bil zaprt, ker je najprej pijan nadlegoval žensko, nato pa še pretepel njenega spremljevalca.

Poslabšanje odnosov med ZDA in Afganistanom
Nedavna dejanja ameriškega vojaka so škodovala že tako načetemu odnosu med ZDA in Afanistanom. Prav tako pa so v ameriški javnosti sprožila nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede duševnih težav. Bales je namreč v Iraku dobil poškodbe možganov in ostal brez dela stopala, a so ga kljub temu poslali še v Afganistan.

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje, ki bo zanesljivo potekalo v ZDA. Afganistanska vlada uradno ni zaprosila za izročitev Balesa, si pa želi pri sojenju sodelovati.