V skupini na Facebooku
V skupini na Facebooku "Marines united" je bilo prijavljenih 30.000 uporabnikov. Foto: Reuters
Ameriški marinci
Škandal je zamajal ugled ameriških marincev. Foto: Reuters

Ameriško vojsko je v preteklih dneh pretresel škandal, ko se je razkrilo, da so marinci v zaprti skupini na Facebooku in spletnih straneh za anonimne objave nalagali fotografije svojih golih kolegic, ki so jih spremljali obsceni in šovinistični komentarji.

Nekatere fotografije naj bi bile posnete na skrivaj, medtem ko so v drugih primerih ženske soglašale s fotografiranjem, vendar ne z objavo na spletu.

Neller je na novinarski konferenci vse vojakinje, katerih fotografije so bile objavljene, pozval, naj zadevo prijavijo. Kot je povedal, je do zdaj kršitev zasebnosti prijavilo manj kot deset vojakinj. Sam je obljubil temeljito preiskavo, žrtvam pa zagotovil, da lahko zaupajo preiskovalcem, ker bodo storili vse za kaznovanje odgovornih.

Preiskovanje škandala je prevzela mornariška služba za preiskave (NCIS), ki je prav tako pozvala žrtve k prijavi. Po besedah Nellerja dejanja posameznikov mečejo slabo luč na celotno organizacijo. Fotografije golih vojakinj naj bi na spletu objavljali tudi pripadniki drugih rodov ameriških oboroženih sil.

Na zagovor v kongres
Objavo fotografij so obsodili vplivni kongresniki, senatni odbor za oborožene sile pa bo o primeru razpravljal v torek, ko bodo zaslišali tudi poveljnika marincev.

"Konec tedna sem bil namenjen na Norveško, da bi obiskal skupino marincev nad severnim povratnikom ... namesto tega se bom odpravil na Kapitolski grič," je dejal Neller.

V petkovi izjavi za javnost je ameriški obrambni minister Jim Mattis objave označil za resne kršitve temeljnih vrednot. Pravila delovanja in obnašanja v ameriški vojski izrecno prepovedujejo širjenje seksualno nazornih fotografij brez privoljenja, za te zadeve pa je pristojno vojaško sodišče.

V sredo sta dve ženski, ki sta se predstavili kot žrtvi, na tožilstvu v Los Angelesu pozvali preostale žrtve k prijavam, medtem ko od Nellerja pričakujejo, da se bo osebno srečal s prizadetimi.