Ameriški vojaki so dobili stroge napotke, da vsakršne spolne zlorabe preprosto - prezrejo. Foto: Reuters
Ameriški vojaki so dobili stroge napotke, da vsakršne spolne zlorabe preprosto - prezrejo. Foto: Reuters
V Afganistanu praksa "igre z dečki" sega v 19. stoletje. Foto: Reuters
Praksa spolnih zlorab otrok - zlasti dečkov - je v Afganistanu široko razmahnjena. Foto: Reuters

V nekaterih primeri so ZDA osumljene pedofile še oboroževale, razkriva New York Times.

Ameriški časopis piše, da je bila politika "zatiskanja oči" zasnovana za ohranjanje dobrih odnosov z ameriško usposobljeno afganistansko policijo in vojsko v državi, kjer je praksa "bacha bazi" (igra z dečki) široko razmahnjena, še posebej med vplivnimi možmi na visokih položajih, za katere je družba mladih najstnikov znak družbenega statusa.

Vzeti si "fanta za užitek", kot temu pravijo, sicer v Afganistanu ni nova praksa. Njene korenine segajo v 19. stoletje, zares pa se je razmahnila po padcu talibanov leta 2001. Praksa, od ameriške invazije nekakšna javna tajna, je sicer po afganistanski zakonodaji nezakonita, kar pa ne preprečuje njenega razmaha med vplivnimi Afganistanci. "Širša slika je bil boj proti talibanom, ne pa ustavitev zlorab," je za Times povedal nekdanji marinec.

Umorjen zaradi povezave?
Sporna praksa se je znašla pod drobnogledom šele v zadnjem času, ko je ignoriranje spolnih zlorab postalo preveč moteče za posamezne ameriške vojake - v nekaterih primerih pa tudi usodno.

"Ponoči slišijo, kako afganistanski policisti zlorabljajo otroke, in njihove krike, a jim ni dovoljeno ukrepati," je za New York Times razkril George Buckley starejši, ki mu je škandalozno politiko leta 2012 predstavil sin Gregory Buckley mlajši, desetnik v ameriški mornarici. "Moj sin je dejal, da so mu častniki ukazali, naj gleda stran, ker je to pač del afganistanske kulture."

Buckley starejši je sina rotil, naj se obrne na svoje poveljnike, a mladeniča je še isti dan v njegovi postelji v oporišču na jugu Afganistana ubil 12-letni deček, ki je v oporišču delal kot postrešček. Buckleyja še vedno preganja misel, da so mu sina umorili zaradi spolnih zlorab ameriških zaveznikov. "Z vidika zlorabljenih fantov marinci pač dopuščajo tako početje, zato so krivi posredno. Ne vedo, da je našim marincem slabo ob tem početju."

Potrebni so dokazi
Radhika Coomaraswamy, nekdanja posebna odposlanka ZN-a za otroke in oborožene spopade, je prva na mednarodni ravni spregovorila proti praksi "bacha bazi". "Ker gre za tabu, o tem ne bo z menoj nihče govoril neposredno, zato nujno potrebujemo dokaze ... In edini način, da ustavimo bacha bazi, je, da sodno preganjamo ljudi, ki zločin zagrešijo, in to je tisto, kar potrebujemo, ker obstajajo zakoni proti tej praksi," je povedala Coomaraswamyjeva že leta 2006 za PBS Frontline.

Dan Quinn, nekdanji poveljnik posebnih sil, je za Times povedal, da je nekoč pretepel poveljnika afganistanskih milic, ki je na svojo posteljo priklenil dečka in ga uporabljal za spolnega sužnja. "V Afganistanu smo bili, ker smo slišali za grozljive stvari, ki so jih talibani počeli ljudem, kako so jim odvzemali človekove pravice. Na koncu pa smo sami postavljali na vodilna mesta ljudi, ki so počeli še hujše stvari kot talibani, nad čimer so tarnali tudi vaški starešine," je dejal Quinn.

Ameriška vojska skuša s svojo politiko nevmešavanja ohranjati spoštovanje med ZDA in lokalno afganistansko policijo, vsakršno ukrepanje proti tej politiki pa te lahko celo spravi ob službo, kot je na lastni koži spoznal Charles Martland. Avgusta so odlikovanega pripadnika Zelenih baretk odpustili iz ameriških posebnih enot, potem ko je fizično obračunal z Abdulom Rahmanom, afganistanskim poveljnikom, ki se je posmehljivo bahal o posilstvu 12-letnika.

Ni pa jasno, sklene Times, kako bi ameriški poskusi ustavitve sporne prakse nanjo vplivali - če sploh.