Al Maliki je napovedal, da bodo ZDA zaprosili za nadaljevanje pogajanj o prisotnosti ameriških vojaških inštruktorjev. Foto: EPA
Al Maliki je napovedal, da bodo ZDA zaprosili za nadaljevanje pogajanj o prisotnosti ameriških vojaških inštruktorjev. Foto: EPA
Ameriški vojak
Ameriški vojaki se konec leta vračajo v domovino. Foto: EPA

"Obrnili smo stran na področju vojaškega sodelovanja in vstopili v novo fazo diplomatskega sodelovanja med Irakom in ZDA na podlagi vzajemnega spoštovanja," je Al Maliki dejal v izjavi za novinarje v Bagdadu.

Ameriški predsednik Barack Obama je v petek dejal, da je vojne v Iraku konec. Ob tem je napovedal, da se bo do konca leta iz države umaknilo vseh 40.000 preostalih ameriških vojakov.

Novico o umiku vseh ameriških vojakov je Obama sporočil potem, ko so propadla pogajanja med Washingtonom in Bagdadom o nadaljnji navzočnosti ameriške vojske v Iraku.

Zataknilo se je pri imuniteti
Pogajanja naj bi propadla, ker iraška stran ni želela odobriti imunitete ameriškim vojakom pred iraškim pravosodjem, kar je bila glavna zahteva ameriških oblasti.

Bagdad si je želel, da bi v državi ostalo 5.000 ameriških vojakov, ki bi pomagali pri urjenju iraške vojske, vendar ne bi imeli imunitete.

Al Maliki je dejal, da se bodo z ZDA še naprej pogajali o tem, kako bi lahko ameriški vojaški inštruktorji še naprej sodelovali z iraškimi varnostnimi silami po umiku ameriških sil.

Po trditvah ameriških in iraških oblasti so se iraške varnostne sile sposobne spopasti z nasiljem na lokalnem nivoju, vendar pa potrebujejo vojaške inštruktorje, ki bi pomagali pri graditvi zračne obrambe, mornariških zmogljivosti, obveščevalnih dejavnosti in vojsko usposobiti za konvencionalne vojne taktike.

Iz Iraka bo v dobrih dveh mesecih odšlo okoli 40.000 ameriških vojakov, kolikor jih je še ostalo v državi. Vojna v Iraku se je začela marca 2003 in največ - 170.000 - vojakov so imele ZDA nameščenih oktobra leta 2007, ko je bilo sektaško nasilje v državi na vrhuncu.

V osmih letih in pol je v Iraku umrlo več kot 4.400 ameriških vojakov.