V ameriško vojsko se zaradi finančne stiske prijavi veliko revnejših slojev, številni izmed njih pa pripadajo narodnim manjšinam. Foto: EPA
V ameriško vojsko se zaradi finančne stiske prijavi veliko revnejših slojev, številni izmed njih pa pripadajo narodnim manjšinam. Foto: EPA

Vojaka Dannyja Chena, 19-letnika iz newyorške kitajske četrti, so 3. oktobra našli mrtvega v stražnem stolpu v afganistanski provinci Kandahar. Vojska je takrat sporočila, da gre očitno za strelsko poškodbo, ki si jo zadal sam.

Elizabeth OuYang, predsednica newyorškega oddelka Organizacije za kitajske Američane, je na tiskovni konferenci povedala, da so Chena v sklopu nekakšne iniciacije njegovi vojaški tovariši vlekli po tleh, metali kamenje v njegovo glavo, ga silili, da obrnjen na glavo drži v ustih tekočino (gre za simulacijo posebne zasliševalne metode navideznega utapljanja, op. a.), in ga s posmehljivim naglasom klicali "Jackie Chen".

Ni mesta za rasno diskriminacijo
Podrobnosti vojakove domnevne iniciacije so prišle na dan s pomočjo Facebooka in elektronskih pisem, pogovorov z bratranci ter nekaj strani Chenovega dnevnika, ki ga je izdala vojska.
Po besedah predstavnikov vojske ZDA so osem vojakov obtožili zločinov, ki segajo od zanemarjanja dolžnosti do nenaklepnega uboja. Chenova družina je dejala, da jim obtožnice vlivajo pogum. "Zavedamo se, da se Danny ne bo nikdar vrnil, a nam daje to nekaj upanja," je povedal fantov oče Yen Tao Chen.

Aktivisti opozarjajo, da vojska še vedno ni popolnoma pojasnila okoliščin Chenove smrti, zato se bodo 4. januarja srečali s predstavniki Pentagona. "Moramo izvedeti vso resnico," je na konferenci dejala kongresnica iz New Yorka Nydia Velazquez. "Rasna diskriminacija in nestrpnost nimata nobenega mesta v vojski danes."