Afganistan je ena izmed najbolj neprijaznih držav za ženske. Foto: EPA
Afganistan je ena izmed najbolj neprijaznih držav za ženske. Foto: EPA
Afganistan
Ženske se pred nasiljem zatečejo na policijo, ta pa jih aretira. Foto: EPA
Afganistan
Afganistanke so v zadnjih desetih letih pridobile več pravic, a na številnih področjih ostajajo drugorazredne državljanke. Foto: EPA

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je v svojem novem poročilu pozvala afganistanske oblasti k izpustitvi okoli 400 žensk in deklet, ki so jih zaprli zaradi "moralnih zločinov", kot je pobeg od doma zaradi nasilnega ali nezvestega moža, v nekaterih primerih pa so "moralno grešile" tudi ženske, ki so bile posiljene ali prisiljene v prostitucijo, saj stroga islamska pravila ne dovoljujejo spolnih odnosov zunaj poročne zveze.

Padec talibanskega režima pred več kot desetimi leti je afganistanskim ženskam in dekletom obljubljal boljše čase na področju njihovih pravic, a če se lahko pohvalijo z napredkom pri izobraževanju, zniževanju stopnje smrtnosti ob porodu, zaposlovanju in vlogi žensk v javnem ter političnem življenju, so stroga islamska pravila skupaj z rigidnimi tradicionalnimi zakoniki preprečila izkoreninjenje "moralnih zločinov", katerih "storilci" so največkrat ženske.

120-stransko poročilo HRW-ja temelji na 58 intervjujih z afganistanskimi ženskami v treh zaporih in treh prevzgojnih domovih za mladoletnike, kjer kazni prestajajo obsojenke za "moralne zločine". Med intervjuvankami so bila dekleta, ki so bila prisiljena v poroke, in ženske, ki so pobegnile od nasilnih partnerjev ali njihovih sorodnikov. Nekatere obupane ženske so se v iskanju pomoči zatekle na policijo, a namesto zaščite na roke dobile lisice.

"Šokantno je, da tudi deset let po strmoglavljenju talibanov še vedno zapirajo ženske, ker so pobegnile od nasilja doma ali iz vsiljene poroke," je dejal izvršni direktor HRW-ja Kenneth Roth in dodal, da nihče ne bi smel biti zaprt zaradi pobega iz nevarnih razmer, tudi če je to njegov dom. "Predsednik Karzaj in afganistanski zavezniki bi morali odločno ukrepati za končanje teh zlorab in diskriminatornih običajev."

Pravosodje diskriminira ženske
Dekleta in ženske so spregovorile o vsiljenih porokah, pretepih, vbodih z nožem, prisilni prostituciji, ugrabitvah in grožnjah s smrtjo, a praktično nobeden izmed teh primerov ni pripeljal do preiskave, kaj šele do sojenja ali kaznovanja.

HRW opozarja, da so dekleta in ženske soočene s pravosodnim sistemom, ki na vseh ravneh deluje proti njim. Policija jih aretira že na podlagi pritožbe moža ali sorodnika, medtem ko tožilci namenoma prezrejo dokaze, ki potrjujejo izjave žensk o nedolžnosti. Sodniki ženske pogosto obsodijo samo na podlagi "priznanj", ki so dana v odsotnosti odvetnikov in "podpisana", ne da bi jih sploh prebrali obtoženkam, ki ne znajo brati ali pisati. Ženske so pogosto obsojene na dolgoletne zaporne kazni, v nekaterih primerih tudi do deset let.

"Sodišča pošiljajo ženske v zapor, medtem ko pravi kriminalci odidejo svobodni," je dejal Roth in pojasnil, da tudi najhujše zlorabe žensk, ki so jim priča sodniki, iz teh izvabijo le skomiganje z rameni, čeprav obstajajo zakoni, ki prepovedujejo nasilje nad ženskami.

Mož z lahkoto do ločitve, ženska skoraj nemogoče
Trpljenje žensk še poslabšujejo arhaična pravila o ločitvi, po katerih se moški samo razglasi za ločenega, medtem ko ženska zelo težko doseže ločitev od moža.

"Skrajni čas je, da Afganistan izpolni svoje obljube o prevetritvi zakonov, ki Afganistanke obravnavajo kot drugorazredne državljanke. Zakoni, ki ženske silijo v prestajanje zlorab s tem, ko jim zanikajo pravico do ločitve, niso samo zastareli, ampak tudi kruti," je še dejal Roth in pozval afganistansko vlado ter njene mednarodne partnerje k takojšnjemu ukrepanju za zaščito pravic žensk in zagotovitvi, da ne bo spet korakov nazaj.