Britanska vojaka naj bi večkrat zlorabila otroka, ki sta ju pred kamerami silila k otipavanju in drugim neprimernim dejanjem. Foto: EPA
Britanska vojaka naj bi večkrat zlorabila otroka, ki sta ju pred kamerami silila k otipavanju in drugim neprimernim dejanjem. Foto: EPA

Narednik in vojak bojne skupine Mercian sta med vojskovanjem v Afganistanu prisilila dečka in deklico k otipavanju spolnih organov, pri čemer sta ju Britanca posnela. Vojaka sta posnetek predvajala soborcem, ki so ju prijavili. V Veliki Britaniji je o šokantni novici prvi poročal tabloid The Sun.

Po uriniranju na trupla še zlorabe otrok
Obrambno ministrstvo je sporočilo, da je preiskovalna enota kraljeve vojaške policije uvedla preiskavo. Narave obtožb ni komentiralo, potrdili pa so, da sta oba osumljenca že v vojaškem priporu. Novica o preiskavi proti britanskima vojakoma je odjeknila manj kot teden dni po tistem, ko se je na svetovnem spletu pojavil posnetek, na katerem ameriški marinci urinirajo po truplih ubitih talibanov.

Osumljenca naj bi omenjena otroka snemala večkrat, pri čemer naj bi tudi že predtem kazala sporne videe drugim vojakom. V vojaškem oporišču v Helmandu so tako preiskovalci zaplenili več prenosnih računalnikov.

Pedofila ali vojaka brez kompasa?
"Nič še ni bilo dokazano. Moramo še ugotoviti, ali gre seksualna plenilca ali za povsem moralno zgrešeno razposajenost," je za Sun povedal eden izmed preiskovalcev. O novi aferi britanskih vojakov v Afganistanu je bil v torek zvečer od obrambnega ministrstva obveščen tudi premier David Cameron, ki so obtožbe "močno pretresle".

"V vsakem primeru je to popolnoma neprimerno in grozno škodljivo za ugled britanske vojske v Afganistanu. Odločeni, da nemudoma in na mestu pridemo tej zadevi do dna," je zadevo pokomentiral neimenovani višji britanski poveljnik v Afganistanu.

Gre za prvi primer zlorabe otrok, ki so jo zagrešili britanski vojaki v vojnah v Iraku in Afganistanu. Velika Britanija ima v Afganistanu okoli 9.500 vojakov, ki so večinoma nastanjeni v Helmandu, kjer se bojujejo proti talibanskim upornikom.