Maja so oblasti v treh zveznih državah na severu razglasile izredne razmere zaradi več tisoč žrtev v napadih islamistov. Foto: EPA
Maja so oblasti v treh zveznih državah na severu razglasile izredne razmere zaradi več tisoč žrtev v napadih islamistov. Foto: EPA
Nigerijske oblasti se še niso uradno odzvale na sporočilo Amnesty Internationala. Na fotografiji je simbol te organizacije. Foto: BoBo

V pogovorih z nekdanjimi zaporniki je AI ugotovil, da so nekateri ljudje umrli zaradi zadušitve v prenatrpanih celicah, drugi pa zaradi stradanja in zunajsodnih ubojev. Nekateri zaporniki so dobili hude poškodbe zaradi pretepanja in so zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe posledično umrli v pridržanju. Drugi so bili ustreljeni v nogo med zasliševanjem in prepuščeni, da izkrvavijo do smrti. Organizacija poziva k nujni preiskavi teh smrti.

Nigerijske oblasti se na poročilo še niso uradno odzvale, vojska pa je vse prejšnje obtožbe kršenja človekovih pravic zanikala. Eden izmed višjih poveljnikov v nigerijski vojski je AI-ju dejal, da je v prvi polovici leta umrlo najmanj 950 ljudi, ki jih je pridržala vojska. Večina izmed njih je bila obtožena povezav z islamistično skupino Boko Haram.

Boko Haram se bori za zrušenje nigerijske vlade in vzpostavitev islamske države, izvedel pa je tudi več napadov na šole in študentska naselja po državi. Kot pravijo, nasprotujejo zahodnemu izobraževanju. Na začetku tega meseca je bilo v napadu, ki naj bi ga izvedel ravno Boko Haram, ubitih okoli 50 študentov.

Odvetniki in sorodniki nekdanjih zapornikov so AI-ju dejali, da v nekaterih primerih družine niso imele ustreznih informacij o pridržanih sorodnikih, pogosto pa jim vojska tudi ni dovolila, da prevzamejo njihova trupla iz mrtvašnic, kar je pomenilo, da je njihove sorodnike pokopala državna okoljska sanitetna agencija.

Včasih je bilo število ubitih v teh centrih za pridržanje tako visoko, da so bili pogosti množični pokopi, piše AI. Ta organizacija sicer poziva k preiskavi, vendar, kot poroča BBC, poznavalci dogajanja v Nigeriji vedo, da je zelo malo verjetno, da se bo kaj takšnega tudi zgodilo. Do zdaj ni bil aretiran ali pripeljan pred roko pravice niti en osumljenec za smrt teh zapornikov.

Kot opozarja AI, v Nigeriji obstaja nacionalna komisija proti mučenju, ki ima pristojnosti, da obišče vse kraje pridržanja v državi in hitro razišče vse navedbe o mučenju. A komisija nima ustreznega proračuna, da bi izvajala te pristojnosti.

Vojska odbila napad islamistov
Medtem je nigerijska vojska sporočila, da je ubila 40 islamistov, ko se je na severovzhodu države branila pred njihovim koordiniranim napadom.

Predstavnik vojske je dejal, da je vojska na treh lokacijah ubila 40 "teroristov", več pa jih je ušlo s strelnimi ranami. Vojska je še sporočila, da je uničila tudi poltovornjak z bombami, izvedla pa je tudi zračne napade na bazo Boko Harama v Kilaniju in "nevtralizirala" nekaj njihovih borcev. Številke, ki jih je ponudila vojska, so sicer nepreverjene.