Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred nekaj meseci prebežnike vabila v Nemčijo. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred nekaj meseci prebežnike vabila v Nemčijo. Foto: Reuters
Prebežniki ob prihodu v Nemčijo
Prebežniška kriza ostaja prva tema v Nemčiji, kjer je po dogodkih v Kölnu priljubljenost vladajoče stranke padla na najnižjo raven po oktobru 2011. CDU/CSU sicer z 32,5-odstotno podporo še naprej ostaja najbolj stranka z največjo podporo v Nemčiji. Foto: Reuters
Horst Seehofer in Angela Merkel
Bavarski kancler Horst Seehofer svari Angelo Merkel: "S teboj si želimo rešitve, a poudarek je na: želimo si rešitve, to je ključno." Foto: Reuters
Gevgelija
Po informacijah iz Makedonije naj bi mejo zaprli zaradi vse nižjih temperatur, ki bodo padle pod -20 stopinj Celzija, zaradi česar se oblasti bojijo podhladitev in zmrzovanja med begunci. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovorih z visokimi predstavniki Krščanskosocialne unije (CSU) kritizirala odločitev Avstrije, da bo letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil.

Ob tem je zavrnila predlog CSU-ja, da bi morala Nemčija število prosilcev za azil omejiti na 200.000. "Strinjamo se s tem, da moramo občutno in dolgoročno zmanjšati število beguncev," je dejala nemška kanclerka in znova pozvala k iskanju skupne evropske rešitve.

Predsednica nemške vlade in stranke CDU, ki je sestrska stranka CSU-ja, je izpostavila številna srečanja na mednarodni ravni, na katerih bi lahko našli skupno rešitev. Med njimi so pogovori nemških in turških ministrov, donatorska konferenca za begunce v Londonu in februarsko srečanje evropskih voditeljev. "Potem bomo lahko naredili pregled in videli, kje smo," meni nemška kanclerka.

Bruselj za zdaj brez komentarja
V Evropski komisiji medtem odločitve Dunaja niso želeli komentirati. "Ne bomo komentirali namer. Ni sprejet noben pravni dokument in torej za zdaj še ni ničesar, kar bi lahko komentirali," so zapisali v odgovoru na vprašanje STA-ja.

Razkroj v CDU-ju
Angela Merkel je še pred tem prejela pismo s podpisi poslancev iz vrst lastne stranke CDU in sestrske CSU, v katerem izražajo nestrinjanje z njeno azilno politiko. Pismo je v nasprotju s pričakovanji pobudnikov podpisalo zgolj 44 od 310 poslancev CDU-ja/CSU-ja.

V pismu so zapisali, da je Nemčija pred preobremenitvijo. "Zato se nam zdi sprememba trenutne prakse priseljevanja - iz humanitarnih razlogov - z vrnitvijo k strogemu izvajanju obstoječega prava nujna," so poudarili poslanski uporniki v pismu. Nemčija je lani sprejela 1,1 milijona prebežnikov.

V odgovor pismo podpore vladajočih poslancev
V bundestagu je nato zaokrožilo tudi protipismo s podporo Merklovi. Poslanec CDU-ja Martin Patzelt je povedal, da se je na njegovo pismo pozitivno odzvalo nekaj več kot 40 kolegov v

Gauck: A ne zmoremo nič boljšega?
"Si res želimo, da bo velik zgodovinski korak, ki je osvobodil Evropo in ji omogočil blaginjo, uničen zaradi vprašanja beguncev? Nihče, resnično nihče si tega ne more želeti,"
je medtem danes v Davosu posvaril nemški predsednik Joachim Gauck, ki na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma nadomešča kanclerko Angelo Merkel.

Nemški predsednik je spregovoril tudi o nasprotovanju uvedbi nadzora meje znotraj Evrope. Izguba pravice do prostega gibanja po njegovem mnenju ne bi bila dobra rešitev. "A ne zmoremo nič boljšega?" se je vprašal.

IMF poziva k odprtju trga dela
Prihod prebežnikov z Bližnjega vzhoda in Afrike bi lahko kratkoročno pospešil rast evropskega gospodarstva, dolgoročni učinek pa bo odvisen predvsem od prizadevanj za njihovo vključevanje na trg dela, je v danes objavljenem poročilu ocenil Mednarodni denarni sklad (IMF).

"Hitra integracija na trg dela lahko privede do gospodarskih koristi od begunskega toka. Tako bi zmanjšali tudi možnost socialne izključenosti prišlekov in dolgoročno maksimizirali njihov neto prispevek k javnim financam," so zapisali v skladu.

Nemčija potrebuje letno pol milijona mladih
Do leta 2040 naj bi število Nemcev, starih več kot 67 let, naraslo na najmanj 21,5 milijona, kar bi bilo 42 odstotkov več kot leta 2013. V starostni skupini od 20 do 66 let naj bi število prebivalcev v omenjenem obdobju upadlo za 25 odstotkov, na 13 milijonov. Da bi ustavili upadanje števila mladih v Nemčiji, bi država potrebovala dodatnih 470.000 mladih migrantov letno, so še ugotovili statistiki.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.