Predsedniško medaljo časti ji je izročil izraelski predsednik Šimon Perez. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Predsedniško medaljo časti ji je izročil izraelski predsednik Šimon Perez. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Angela Merkel in Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da evropske organizacije s pozivi k bojkotu izraelskega blaga škodijo mirovnim prizadevanjem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Angela Merkel, ki je v Jeruzalemu prejela najvišje priznanje za njeno "neomajno podporo" judovski državi, je dejala, da Nemčija ne podpira širjenja gradnje judovskih naselbin na zasedenem palestinskem ozemlju.

Zavzela se je tudi za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa in ustanovitev palestinske države. A njen gostitelj, izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je večkrat omenil izraelsko-nemško prijateljstvo, se o spremembi izraelske politike še ni bil pripravljen pogovarjati.

Poziv proti bojkotu izraelskega blaga
Nemška kanclerka je tudi zavrnila pozive k bojkotu izraelskega blaga, kar počnejo številne evropske organizacije, saj izraelska podjetja proizvajajo na zasedenih palestinskih območjih na Zahodnem bregu.

Od ponovnega zagona izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanj lani je Izrael znova napovedal gradnjo več kot 11.700 novih stanovanj za judovske naseljence na palestinskih ozemljih. Palestinci so zaradi tega zagrozili s prekinitvijo pogajanj, Izrael pa je bil tarča številnih kritik mednarodne skupnosti.

A kot je na skupni novinarski konferenci z Merklovo dejal Netanjahu, so pozivi k bojkotu uperjeni predvsem proti Izraelu, ne pa načelnemu boju. "Ti, ki pozivajo k bojkotu Izraela, ne pozivajo k bojkotu nobene druge države," je dejal izraelski premier.

Govorili tudi o iranskem jedrskem programu
Na dnevnem redu skupne seje vlade, ki jih Izrael in Nemčija pripravljata enkrat letno od leta 2008, so govorili tudi o vprašanju iranskega jedrskega vprašanja. Nemčija je ena izmed držav v šesterici, ki se z Iranom pogovarja glede tega vprašanja.

Merklova za izraelsko in palestinsko državo
Merklova za izraelsko in palestinsko državo