Maroški polkovnik Ahmed Himiš, vodja opazovalcev ZN-ja v Siriji, takole v Damasku v hotelu Sheraton sprejema nove opazovalce. Foto: EPA
Maroški polkovnik Ahmed Himiš, vodja opazovalcev ZN-ja v Siriji, takole v Damasku v hotelu Sheraton sprejema nove opazovalce. Foto: EPA
Bomba v Damasku
V torek je v središču Damaska eksplodirala manjša podtaknjena bomba, ki je poškodovala vozilo varnostnih sil, pri čemer so bili ranjeni trije ljudje. Foto: EPA

Nekdanji generalni sekretar ZN-ja je za zaprtimi vrati poročal Varnostnemu svetu o poteku opazovalne misije v Siriji, kjer bi moralo od 12. aprila dalje vladati premirje v obračunih med režimom Bašarja al Asada in uporniško Sirsko svobodno armado. Annan je bil vznemirjen zaradi razmaha nasilja v nekaterih mestih, takoj ko so jih zapustili opazovalci Združenih narodov.

V Hami in Homsu le po dva opazovalca
Sirska opozicija tako trdi, da je bilo v ponedeljek v nasilju po državi ubitih okoli 70 ljudi, večinoma v mestu Hama, kjer sta trenutno nameščena le dva opazovalca tako kot v Homsu, drugem velikem središču upora proti predsedniku al Asadu.

Po poročanju je Annan Varnostnemu svetu poročal, da je dejansko stanje na terenu povsem nasprotno od želje mednarodne skupnosti. "Če bo to potrjeno, je to povsem nesprejemljivo in obsodbe vredno," je v poročilu dejal Annan, ki se je tudi zavzel za čimprejšnjo namestitev vseh 300 opazovalcev. Po besedah veleposlanice ZDA pri Združenih narodih Susan Rice bo do konca aprila v Siriji nameščenih okoli 100 opazovalcev.

Med opazovalci ni "prijateljev Sirije"
V Siriji je trenutno le nekaj deset opazovalcev ZN-ja, ki bi morali nadzorovati premirje med režimskimi silami in uporniki ter vstajniki. Marca lani so se v Siriji po navdihu arabske pomladi začeli protesti proti večdesetletni vladavini družine al Asad in stranke Baas. Po večmesesčnih protestih, ki jih je spremljalo nasilje vladnih sil, se je protest začel spreminjati v oborožen upor.

Uradni Damask je medtem že zavrnil nekaj opazovalcev iz "napačnih držav", saj je Sirija ZN-ju ob privolitvi v mirovni načrt jasno sporočila, da med opazovalci ne smejo biti državljani držav iz skupine "Prijateljev Sirije", ki je za legitimnega predstavnika Sirije že priznala Sirski nacionalni svet. Na drugi strani so dobrodošli opazovalci iz prijateljskih držav, tako so kitajski državni mediji poročali, da sta od torka v Siriji tudi dva Kitajca.

Združeni narodi ocenjujejo, da je od začetkov prodemokratičnih protestov v Siriji umrlo okoli devet tisoč ljudi. Februarja je sirska vlada podala svojo oceno žrtev: varnostne sile so izgubile 1.345 pripadnikov, med civilisti pa naj bi bilo od 2.493 do 3.838 mrtvih.