Prvi opazovalci so v Sirijo prišli po sprejetju resolucije Varnostnega sveta ZN-a o napotitvi 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, ki jo je podprlo vseh 15 članic. Foto: EPA
Prvi opazovalci so v Sirijo prišli po sprejetju resolucije Varnostnega sveta ZN-a o napotitvi 30 neoboroženih vojaških opazovalcev v Sirijo, ki jo je podprlo vseh 15 članic. Foto: EPA
Opazovalci prispeli v Sirijo

Prvih šest opazovalcev Združenih narodov naj bi po besedah vodje opazovalne misije ZN-a Ahmeda Himmiche terensko delo začelo zelo kmalu. Predhodnica naj bi vzpostavila sedež misije in pripravila postopke za preverjanje spoštovanja prekinitve ognja, ki je med stranema v Siriji po 13 mesecih nasilja po posredovanju posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana načeloma začela veljati pretekli četrtek.

Veliko ovir pred prihodom glavnine opazovalcev
Tiskovni predstavnik ZN-a v Siriji Haled Al Masri je sporočil, bo morala skupina opazovalcev s sirskimi oblastmi najprej podpisati protokol o sodelovanju, saj "ZN brez tega dogovora ne more izvajati svojega dela", kljub "pozitivnim" odnosom sirskih oblasti pa naj bi bilo po navedbah zahodnega vira v Bejrutu "še vedno veliko ovir, to pa bi lahko namestitev preostalih opazovalcev zamaknilo v maj". "Še nekaj opazovalcev bo prispelo v Sirijo v prihodnjih 48 urah, prihod večje skupine pa bo preložen zaradi logističnih vprašanj in zato, ker skupina ZN-a nima vse potrebne svobode, da bi na terenu primerno izvedla svojo misijo," je dodal vir.

Sirija je prihod opazovalcev pozdravila in izrazila upanje, da bodo ti priče "zločinom, ki jih v državi izvajajo oborožene teroristične skupine". Skupina opazovalcev ZN-a naj bi na koncu štela 30 članov. O širši misiji za nadzor prekinitve ognja, ki naj bi jo sestavljalo okoli 200 opazovalcev, bo Varnostni svet ZN-a odločal, če bo prekinitev ognja v Siriji obveljala.

Ban zaskrbljen zaradi razmer v Siriji
Nasilje v Siriji pa se medtem nadaljuje. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada ubile 24 ljudi, od tega 14 v provincah Homs in Hama. Spopadi med vojaškimi silami, zvestimi režimu v Damasku, in opozicijskimi uporniki so se nadaljevali tudi v provinci Idlib ob meji s Turčijo.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v nedeljo izrazil veliko zaskrbljenost zaradi razmer v Siriji. Poudaril je, da je sirska vlada "bombardirala Homs in druga mesta, bile so tudi civilne žrtve". Pred prihodom mednarodnih opazovalcev je izpostavil pomen tega, da sirska vlada sprejme vse potrebne ukrepe za ohranitev prekinitve ognja.

Opazovalci prispeli v Sirijo