Annan še verjame, da lahko njegov mirovni načrt uspe. Foto: Reuters
Annan še verjame, da lahko njegov mirovni načrt uspe. Foto: Reuters
Valid Mualem in Sergej Lavrov
Lavrov je Mualema pozval, naj sirska vlada odločneje udejanji mirovni načrt. Foto: Reuters
Sirija
Sirska vojska bi se morala umakniti iz mest. Foto: EPA
Pogled iz Moskve na Damask
Kljub premirju nadaljevanje nasilja

Posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov, ki je pripravil načrt za končanje več kot leto dni trajajočega prelivanja krvi v Siriji, je vse vpletene pozval, naj ustavijo nasilje.

"Imamo informacije, da se sirske sile umikajo z nekaterih območij, a da se pomikajo na druga, ki v preteklosti niso bila tarča vojske," je povedal Annan. "Še prezgodaj je za ocene, da načrt ni uspel, še vedno je na pogajalski mizi, še vedno je zelo 'živ'. Nobenega predpogoja ne bi smelo biti za ustavitev nasilja v Siriji," meni. Rok za začetek izvajanja načrta se je iztekel davi ob 5. uri po srednjeevropskem času.

Po navedbah sirskih aktivistov vojska nadaljuje obstreljevanje Homsa in delov v severni provinci Alepo. Nemiri se nadaljujejo tudi v Damasku. Umrlo naj bi najmanj 60 ljudi, so še sporočili aktivisti.

Annan je v Turčiji obiskal tamkajšnja taborišča sirskih beguncev ob meji s Sirijo. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) so taborišča v sirskih sosedah, kamor se že mesece zateka sirsko prebivalstvo, prepolna. Begunce sta obiskala tudi ameriška senatorja Joseph Lieberman in John McCain.

Po nekaterih ocenah naj bi Sirijo zaradi tamkajšnjega nasilja zapustilo že več kot 50.000 Sircev, med katerimi se je večina zatekla v Turčijo. Sirski begunci bežijo tudi v Jordanijo, Libanon in Irak, kjer bi morali nujno okrepiti humanitarno pomoč.

Nekdanji generalni sekretar ZN-a bo ob današnjem roku za začetek izvajanja njegovega mirovnega načrta za Sirijo Varnostnemu svet ZN-a poslal pismo o razmerah v državi.

Damask začel umik iz nekaterih mest
Sirski zunanji minister Valid Al Mualem je med obiskom v Moskvi povedal, da je režim v Damasku iz nekaterih sirskih mest začel umikati svoje vojaške sile, kot predvideva Annanov načrt.

"Ruskemu kolegu sem povedal, katere ukrepe je sprejela Sirija, da pokaže svojo dobro voljo za izvedbo mirovnega načrta Kofija Annana. Vojaške enote smo že umaknili iz različnih sirskih pokrajin," je dejal Mualem po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in dodal, da bi morala ustavitev ognja potekati sočasno z namestitvijo mednarodne opazovalne misije.

"Teroristične skupine, ki ubijajo, ugrabljajo in uničujejo infrastrukturo, ne bomo prosili za zagotovila, ampak ta zagotovila zahtevamo od Annana," je dejal Mualem in pojasnil, da mu je Annan v telefonskem pogovoru zagotovil, da bo premirju sledila razorožitev upornikov.

Poziv opoziciji in njenim podpornikom
Lavrov je medtem pozval sirsko vojaško in politično opozicijo ter države, ki "imajo vpliv nanjo", naj izkoristijo svojo moč za uveljavitev prekinitve ognja. Hkrati je Lavrov dejal, da bi bila sirska vlada "lahko dejavnejša in odločnejša" pri izvedbi mirovnega načrta. Izrazil je še pripravljenost Rusije, da v Sirijo pošlje svoje opazovalce, ki naj bi pomagali misiji ZN-a na terenu.

"Ključna zadeva za uspeh posebnega odposlanca za Sirijo Kofija Annana je namestitev mednarodnih opazovalcev," je poudaril Lavrov. Vodja ruske diplomacije je Annana pozval, naj okrepi prizadevanja in zagotovi, da bo sirska opozicija spoštovala premirje.

Čeprav je sirski zunanji minister zatrdil, da se je sirska vojska začela umikati iz nekaterih območij, so predstavniki tamkajšnje opozicije predtem sporočili, da se režimska vojska še ni umaknila, napadi pa se še nadaljujejo.

Umik bi moral biti končan davi ob petih in v skladu z načrtom imata zdaj obe strani 48 ur časa za vzpostavitev popolnega premirja, temu pa naj bi sledila implementacija šestih točk Annanovega mirovnega načrta za Sirijo.

Sirski režim je že v nedeljo sporočil, da želi pred popolnim umikom vojske pisna zagotovila opozicijskih skupin, da se bodo vdale, zato številni dvomijo o uresničitvi načrta, čeprav je sirski predsednik Bašar Al Asad vanj privolil. Poleg tega so se v zadnjih dneh še okrepili napadi režimskih sil.

Pogled iz Moskve na Damask
Kljub premirju nadaljevanje nasilja