Rekorden
Rekorden "ulov" je oblastem uspel leta 2012, ko so v zabojnikih z bananami našli kar osem ton kokaina. Foto: EPA
Pristaniške oblasti pregledajo le dva odstotka zabojnikov. Foto: EPA

"Država mora verjetno priznati, da ima težave z mamili, ko so na kokainu še njene živali," so zapisali v Guardianu, pri tem pa imeli v mislih belgijske tekmovalne golobe, v organizmu katerih so našli visoke koncentracije kokaina, ki naj bi izboljšal njihove dosežke. Takoj po objavi novice se je na spletu pojavila peticija, ki belgijsko vlado poziva, naj zaščiti tekmovalne golobe pred dopingom - peticija je do zdaj zbrala že več kot 45.000 podpisov.

S kokainom "naphani" golobi so še en znak belgijske naklonjenosti temu mamilu. Še več, aprila objavljena raziskava Global Drug Survey je pokazala, da so Belgijci celo najbolj navdušeni potrošniki kokaina na svetu, ki so dali temu mamilu oceno 5,5/10 (za primerjavo: Avstralci, ki so nad kokainom najmanj navdušeni, so mu dali oceno 2,2).
Da je kokainska prestolnica Evrope res Antwerpen, ne pa London, kot so mediji predtem pisali, je pokazala tudi nedavna analiza vzorcev odplak 45 evropskih mest, ki je razkrila, da je Antwerpen pri kokainu z vrha izrinil Amsterdam (v kanabisu vodi Novi Sad, v ekstaziju Eindhoven, v metamfetaminu pa Praga).

Kokainska odplaka
Največ benzoilekgonina (metabolizirana oblika kokaina, ki se oblikuje po tem, ko je bilo mamilo v telesu) so našli v vzorcih odplak v bogati hipsterski četrti Antwerp Zuid, polni barov, galerij in trgovin z rabljenimi oblačili. Antwerpen s svojo aristokratskostjo, prefinjenostjo, urejenimi kolesarskimi stezami, redom in zelenimi površinami sicer ne daje slutiti o visoki uvrstitvi mesta na kokainskih razpredelnicah.

Evropska mesta z največjim deležem kokaina v odplakah:
1. Antwerpen
2. Amsterdam
3. Zürich
4. London

5. Barcelona

Nič čudnega, da si številni zatiskajo oči, piše Guardian, ki je imel velike težave pri iskanju politika, ki bi bil pripravljen spregovoriti o tej tematiki. Še tiste, ki se spoznajo na mamilarsko sceno Antwerpna, so izsledki raziskave odplak presenetili, saj da nimajo nič več uporabnikov kot v Bruslju ali Rotterdamu.

A kokain je v zadnjih dveh desetletjih pridobil priljubljenost - verjetno (tudi) predvsem zato, ker je postal cenovno dostopen. Po podatkih Global Drug Surveyja je Belgija za kupovanje kokaina najcenejša država v zahodni Evropi. Preprodajalci na trgu De Coninckplein zaračunavajo 50 evrov za gram - evropsko povprečje je 100. Ceno lahko ohranjajo nizko zaradi bližine pristanišča, za Rotterdamom drugega najbolj prometnega v Evropi, ki zagotavlja stalno poceni zalogo kokaina iz Južne Amerike.

Vse poti vodijo čez Belgijo
Okoli 25 odstotkov kokaina, ki prihaja iz Južne Amerike v Evropo, vodi prek Belgije - večino od tega prek antwerpenskega pristanišča, "evropskega supermarketa" s 140.000 zaposlenimi, kjer pa pregledajo zgolj 2 odstotka (!) od osem milijonov zabojnikov, ki gredo vsako leto čez pristanišče.

Oči naj bi si zatiskale tudi oblasti, pa čeprav naj bi prišlo čez pristanišče po podatkih ameriškega State Departmenta okoli 20 ton kokaina letno (po nekaterih podatkih naj bi bila številka celo bližje 30 tonam). Karteli postajajo ambicioznejši in s kokainsko trgovino, ki so jo še pred kratkim v Antwerpnu skoraj izključno obvladovali Kolumbijci, se zdaj skušajo okoristiti tudi albanske in filipinske tolpe.

Leta 2012 so pristaniške oblasti zasegle rekordnih osem ton kokaina z ulično ceno 500 milijonov evrov, skritega v zabojniku ekvadorskih banan. Lani pa je prišlo na dan, da so hekerji, ki sodelujejo s karteli, vdrli v računalniški sistem, ki nadzira gibanje zabojnikov v pristanišču, da so jih lahko odstranili, še preden so jih pristaniški organi preiskali.

Raj za nove bogataše
Antwerpen je nekoč že slovel kot bogato trgovsko središče, po bolj sušnem obdobju pa se v zadnjih 20 letih ponovno uveljavlja kot raj za nove bogataše - ferrariji, porscheji in jaguarji brzijo mimo dizajnerskih butikov in elegantnih kavarn. Vzpenjajoči se srednji sloj in uživanje kokaina pa sta, tako se zdi, neločljivo povezana. Kokain jemljejo poslovneži, odvetniki, arhitekti, novinarji in politiki - mladi posegajo bolj po cenejših kanabisu in tabletah. S slovesom kokainske prestolnice Evrope je Antwerpen, privlačna destinacija okoliških držav za konec tedna, postal tudi mamilarska turistična destinacija, podobno kot Amsterdam s svojimi marihuanskimi kavarnami.

Podoben status je Antwerpen že imel na prelomu stoletja, le da je bilo takrat mamilo, ki je pritegnilo narkoturiste, poceni heroin. Antwerpenske oblasti si ne želijo vrnitve v tisti čas, zato je lani župan Bart De Wever napovedal vojno nezakoniti mamilarski sceni in potrojil število policistov v narkooddelku. A kaj dosti ni pomagalo. Evropa namreč naglo prevzema od ZDA primat glavnega trga za kokain.