Bašar Al Asad kljub protestom, ki ne ponehajo, in medanrodnim pozivom vztraja na oblasti. Foto: Reuters
Bašar Al Asad kljub protestom, ki ne ponehajo, in medanrodnim pozivom vztraja na oblasti. Foto: Reuters

Katarski zunanji minister šejk Hamad bin Jasim Al Tani je v imenu Arabske lige sirske oblasti pozval, naj podpišejo zavezo za končanje nasilja nad protestniki, ki od marca letos zahtevajo odstop predsednika Sirije Bašarja Al Asada in demokratične reforme.

Mednarodna skupnost poziva k umiritvi razmer v Siriji, proti tamkajšnjemu režimu pa sprejema vedno več sankcij. Damasku je Arabska liga postavila ultimat, naj do nedelje sprejme mednarodne opazovalce, ali pa se bodo sankcije še zaostrile. "Zdaj čakamo na odziv. Bojimo pa se, kaj bo položaj prinesel Arabcem, če se bo izmaknila arabskemu nadzoru," je poudaril Al Tani, ki je tudi premier Katarja.

November najbolj krvav mesec
Poleg prepovedi potovanja članom režima Al Asada je Arabska liga prepovedala vse finančne transakcije z Damaskom in sirsko centralno banko, zamrznila pa je tudi vsa sredstva sirske vlade v arabskih državah. Gre za prve sankcije, ki jih je ta panarabska organizacija sprejela za katero od svojih članic.

Nasilje v Siriji pa ne pojenja. V soboto je bilo po navedbah opozicijskih aktivistov ubitih najmanj 23 ljudi. November je bil najbolj smrtonosen mesec od začetka protestov. Opozicijski aktivisti poročajo, da je bilo v spopadih, racijah in drugem nasilju ubitih najmanj 950 ljudi. Združeni narodi ugotavlja, da je bilo v nasilju v Siriji od marca ubitih že okoli 4.000 ljudi.

MZZ spremlja razvoj dogovdkov v Siriji
Slovenija je na petkovem izrednem zasedanju Sveta ZN-a za človekove pravice v Ženevi v svoji izjavi z odobravanjem sprejela prizadevanja mednarodne skupnosti pri reševanju stanja človekovih pravic v Siriji in priporočila mednarodne preiskovalne komisije. Svet ZN-a za človekove pravice je v resoluciji najostreje obsodil sirske oblasti zaradi hudih kršitev človekovih pravic in jih hkrati pozval k takojšnji ustavitvi nasilja v državi. Poleg tega resolucija poziva sirske oblasti, da v celoti uresničijo priporočila posebne komisije, ki ugotavlja, da so sirske oblasti med zatiranjem protirežimskih protestov zagrešile številne hude kršitve človekovih pravic, vključno z zločini proti človečnosti.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo še naprej spremljali razvoj dogodkov v Siriji in sodelovali pri oblikovanju skupnih stališč in dejavnosti EU-ja na tem področju.