Arafat je oktobra leta 2004 zapustil Ramalo in se prek Jordanije odpravil v Pariz, kjer je umrl 11. novembra. Foto: EPA
Arafat je oktobra leta 2004 zapustil Ramalo in se prek Jordanije odpravil v Pariz, kjer je umrl 11. novembra. Foto: EPA

Pred dvema tednoma so delavci odpečatili grobnico in iz nje začeli odstranjevati beton ter kamenje. Vzorce posmrtnih ostankov bodo preučili francoski, švicarski in ruski strokovnjaki.

Avgusta letos je francosko tožilstvo odprlo preiskavo o vzrokih smrti palestinskega voditelja, potem ko sta konec julija na sodišču v Parizu njegova vdova Suha in hči Zahva vložili tožbo proti neznanim osebam zaradi umora.

Arafat je umrl 11. novembra 2004 v vojaški bolnišnici v Franciji, kjer so kot razlog smrti navedli krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju.

V preiskavi, ki sta jo opravila arabska televizija Al Džazira in švicarski laboratorij, so na njegovih oblačilih odkrili sledi radioaktivnega polonija. Po navedbah švicarskega laboratorija za radiacijsko fiziko je osem let skrajni rok, ko se lahko še ugotovi prisotnost smrtonosnih radioaktivnih snovi.

Številni Palestinci nikoli niso verjeli uradni razlagi, temveč so v ozadju smrti njihovega voditelja videli Izrael, ki pa je zanikal kakršno koli vpletenost, saj je bil po njihovih besedah Arafat na koncu svoje politične kariere in niso imeli interesa, da mu škodujejo.

Vodja palestinskega preiskovalnega odbora Tavfik Al Tiravi je dejal, da je izkop posmrtnih ostankov "boleča nujnost". Po njegovih besedah imajo Palestinci dokaze, da so Arafata ubili Izraelci.

Tiravi je pojasnil, da bo izkop potekal stran od oči medijev in javnosti. Po preiskavi bodo posmrtne ostanke znova pokopali z vojaškimi častmi. Izsledki preiskave naj bi bili znani v nekaj mesecih.