Zadnje televizijsko soočenje kandidatov j epotekalo na hrvaški komercialni televiziji Nova TV. Foto: www.jutarnji.hr
Zadnje televizijsko soočenje kandidatov j epotekalo na hrvaški komercialni televiziji Nova TV. Foto: www.jutarnji.hr
Soočenje je minilo v znamenju medsebojnih obtoževanj. Foto: www.jutarnji.hr

Neodvisni kandidat in zagrebški župan Bandić je dejal, da podpira arbitražni sporazum, a le če to za Hrvaško ne bi pomenilo odrekanja od "centimetra vode ali kopnega". V nasprotnem primeru si bo prizadeval za referendum.
Kandidat Socialdemokratske stranke Josipović pa ga je opozoril, da bo odločitev arbitrov dokončna, čeprav je sam kot poslanec v saboru nasprotoval ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Zagrebški župan mu je odgovoril, da nobena arbitražna komisija ne more biti nad hrvaškim parlamentom, ko gre za ozemlje.
Očitki na račun Sanaderja ...
Bandić je v zadnjem soočenju pred nedeljskimi volitvami povedal tudi nove razloge, zakaj naj bi se nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader nenadoma odločil vrniti v politiko s kritikami na račun premierke Jadranke Kosor in vodstva stranke HDZ: "Imam podatek, ki mu lahko zaupam, da se je Sanader dogovoril z Josipovićem in predsednikom SDP-ja Zoranom Milanovićem, da bo destabiliziral HDZ in vlado, da bi potem SDP prevzel oblast."
Josipović je predtem dejal, da je "dolgoletno prijateljstvo med Bandićem in Sanaderjem eden izmed razlogov, zakaj je Sanader poskusil prevzeti oblast nad HDZ in podpreti Bandića". Oba kandidata sta povedala, da bi Sanaderja izključila iz članstva HDZ-ja, če bi bila na mestu Kosorjeve.
... in rdeče-črne polemike
Tekmeca na predsedniških volitvah sta tudi drug drugega obtoževala delitve "na rdeče in črne", ki Hrvaški zgolj škodi. Oba predsedniška kandidata sta potrdila, da sta bila v Zvezi komunistov Hrvaške od leta 1980, potem pa sta od leta 1990 nadaljevala s članstvom v SDP-ju. Josipović je še poudaril, da z Bandićem nista nikoli bila v isti družbi, in zagrebškemu županu očital, da ga podpira Tomislav Merčep, eden najbolj zloglasnih hrvaških veteranov.
Bandića naj bi podpiral tudi obsojenec za vojne zločine Branimir Glavaš, kar je zagrebški župan zanikal in poudaril, da ga podpirajo ljudje iz Glavaševe stranke, a jih poimensko ni navedel. Josipoviću pa je voditelj soočenja omenil podporo haaškega obsojenca za vojne zločine iz BiH Tihomirja Blakškića, na to pa je socialdemokrat odgovoril, da Blaškić ni več na seznamu njegovih privržencev.
Nizki udarci?
Josipović je še ocenil, da je Bandić paničen zaradi izidov javnomnenjskih raziskav pred volitvami, ki mu niso v prid. Dodal je še, da ga tekmec skuša oblatiti z nizkimi udarci o netočnih informacijah glede njegovega premoženjskega stanja in z lažmi o družini ali domnevnem nemoralnem obnašanju na pravni fakulteti. Bandiću je celo ponudil, da bi danes preverila, ali ima res delnice podjetij, ki jih omenja Bandić.
"Če nimam delnic, naj se Bandić umakne iz kampanje, če pa jih imam, se bom umaknil jaz," je dejal Josipović in Bandiću predlagal takojšnji podpis omenjenega dogovora. Bandić se je odgovoru izognil.