Po aretaciji svojega vodje so pripadniki Zalivskega kartela v Reynosi zažgali več vozil. Foto: Reuters
Po aretaciji svojega vodje so pripadniki Zalivskega kartela v Reynosi zažgali več vozil. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik mehiškega mesta Reynosa je sporočil, da so oblasti v petek aretirale vodjo mamilarske združbe Zalivski kartel Joseja Tiburcia Hernandeza Fuentesa, znanega kot "El Gafe", in ga odpeljale v prestolnico Ciudad de Mexico.

Po aretaciji so se v Reynosi vneli hudi spopadi med pripadniki kartela in policijo. Pripadniki kartela so začeli streljati, zažgali so več avtomobilov na cestah, tudi avtobus, v spopadih pa so bili ubiti trije ljudje in ranjena dva policista. Oblasti so prebivalce mesta pozvale, naj se izogibajo glavnih cest okoli mesta, začasno pa so zaprli tudi dva mejna prehoda med Mehiko in ZDA.

Mesto Reynosa prizorišče spopadov med karteloma
V mestu Reynosa v bližini mehiške meje z ZDA, ki ima 610.000 prebivalcev, je dolgo vladal Zalivski kartel. Leta 2013 so oblasti aretirale več vidnih članov kartela in tako oslabile njegovo prevlado v mestu in v zvezni državi Temaulipas. Reynosa, ki je le lučaj stran od teksaškega mesta McAllen, je tako v zadnjem letu postalo prizorišče "vojne" med dvema rivalskima karteloma - Zalivskim kartelom in kartelom Zetas, ki se spopadata za prevlado nad mejnimi tihotapskimi potmi v ZDA.

V nasilju, povezanem s tolpami in mamilarskimi združbami, je v Mehiki v zadnjih osmih letih umrlo že več kot 100.000 ljudi.