Protestno sporočilo zoper Boko Haram se je znašlo tudi med nigerijskimi nogometnimi navijači v Braziliji. Foto: EPA
Protestno sporočilo zoper Boko Haram se je znašlo tudi med nigerijskimi nogometnimi navijači v Braziliji. Foto: EPA

Aretirani naj bi islamistični skupini pomagal načrtovati več napadov, poleg njega pa sta aretirani tudi ženski, izmed katerih je ena obtožena, da je koordinirala plačila drugim operativcem, poroča Reuters. Predstavnik vojske major general Chris Olukolade je dejal, da je aretirani članstvo v provladni skupini za samozaščito izkoriščal "kot krinko, medtem ko je bil ves čas dejaven terorist".

Leto dni dolga intenzivna vojaška operacija proti Boko Haramu doslej ni bila uspešna v uničenju upornikov, ki se borijo za vzpostavitev islamske države na pretežno muslimanskem severu Nigerije. Od leta 2009 je umrlo v boju več tisoč ljudi. Upor Boko Harama je destabiliziral velik del severovzhoda države, največje proizvajalke nafte v Afriki.

Ugrabitev 276 deklic, od katerih jih je 219 še vedno pogrešanih, je postala simbol vladne nemoči zaščititi civiliste pred napadi islamistov, poroča Reuters.

V novem napadu najmanj pet mrtvih
Medtem iz Maidugurija na severovzhodu države poročajo o eksploziji, v kateri je umrlo najmanj pet ljudi. Nobena skupina še ni prevzela odgovornosti za napad, a Maiduguri je v središču nasilne kampanje Boko Harama, poroča BBC.