Aasad je dobil obisk iz prijateljskega Teherana. Foto: EPA
Aasad je dobil obisk iz prijateljskega Teherana. Foto: EPA
Alep
Alep je obkolilo več kot 20.000 vojakov, ki se pripravljajo na dokončen obračun z uporniki. Foto: EPA

Do televizijskega nastopa je prišlo dan po tem, ko je Asada le po dveh mesecih na čelu sirske vlade zapustil premier Rijad Hidžab, ki je prestopil na stran opozicije in skupaj z družino prebegnil v sosednjo Jordanijo.

Sirska opozicija je v ponedeljek trdila, da sta poleg premierja Hidžaba v tujino prebegnila še dva ministra, tretjega, finančnega ministra pa naj bi aretirali med poskusom pobega. A na posnetku seje vlade, ki ga je predvajala državna televizija, je bilo videti tudi ministra, ki naj bi pobegnila.

Vodja iranskega nacionalnega varnostnega sveta Sajed Džalili je ob prihodu v Damask dejal, da bo samo sirska rešitev končala krizo, ki se je začela pred 17 meseci s protesti in z uporom proti Asadovemu režimu.

Džalili in Asad sta govorila o dvostranskih odnosih med tesnima zaveznicama in o razmerah v regiji. Iranski predstavnik se je zavzel za rešitev krize prek dialoga med sprtimi stranmi in izrazil nasprotovanje morebitnemu tujemu vojaškemu posredovanju.

Džalil je še dejal, da je Sirija ključen del "osi odpora", za katero Teheran ne bo dovolil, da se zlomi. Teheran po njegovih besedah v Siriji vidi pomembnega partnerja v regionalnem protiizraelskem zavezništvu.

Asad je v pogovoru dejal, da je odločen zatreti upor proti svojemu režimu in državo očistiti teroristov. "Sirski narod in njegova vlada sta odločena očistiti državo teroristov in se boriti proti terorizmu brez prestanka," je dejal.

Džalil za zajetje talcev ne krivi samo upornikov
Tema pogovora je bilo tudi nedavno zajetje 48 talcev, 47 Irancev in enega Afganistanca, ki so padli v roke upornikov. Teheran trdi, da so talci romarji, medtem ko so uporniki prepričani, da gre za iranske borce proti nasprotnikom Asada.

Po mnenju Džalila za zajetje talcev niso krivi samo uporniki, ampak tudi tiste države, ki jih podpirajo.

Odsotnost Asada v javnosti je sprožila ugibanja o njegovem zdravju, ki jih je še podžgala ponedeljkova potegavščina na Twitterju, kjer se je pojavila lažna navedba ruskega veleposlanika v Damasku, da bi bil lahko sirski predsednik ubit. Moskva je takoj zanikala te navedbe.

Pomanjkanje streliva
Uporniki so sporočili, da jim v obleganem največjem sirskem mestu Alep primanjkuje streliva za učinkovit boj proti Asadovim silam, ki so obkolile oporišče upornikov v soseski Salahedin na južnem vhodu v mesto z 2,5 milijona prebivalci.

V nekatere dele soseske so že prispeli tanki sirske vojske, medtem ko so strehe zasedli ostrostrelci, ki upornikom preprečujejo, da bi se okrepili in si prinesli zaloge.

RTV na poti z begunci iz Alepa
RTV na poti z begunci iz Alepa