Al Asad se le redko pojavi v javnosti. Foto: Reuters
Al Asad se le redko pojavi v javnosti. Foto: Reuters

"Bojujemo se v vojni, ne v bitki. Vojna ni le ena bitka, ampak vrsta številnih bitk," je dejal v redkem javnem nastopu v neki šoli v Damasku ob dnevu mučenikov.

"Ne govorimo o več deset ali več sto bitkah, ampak več tisočih ... Narava bitk pa je, da se dogajajo napredovanja in umiki, zmage in izgube, vzponi in padci."

S tem se je Al Asad prvič odzval na vrsto izgub, ki so jih režimske sile doživele v zadnjih mesecih, še posebej v severozahodni pokrajini Idlib. Uporniki, med katerimi je tudi z Al Kaido povezana Fronta al Nusra, so v zadnjih tednih zasedli prestolnico province Idlib, strateško mesto Džisr Al Šugur in vojaško oporišče.

Na jugu pa so uporniki, ki so se po vsej državi združili in prejemajo več zunanje podpore, predvsem od sunitskih arabskih regionalnih sil, zasedli glavni mejni prehod z Jordanijo. Vojska se sooča tudi z vse številčnejšimi milicami.

Izgube naj bi bile po ocenah poznavalcev izraz globokih slabosti režima, ki mu po skoraj petih letih vojne primanjkuje denarja, pa tudi vojakov, saj se Al Asad naslanja predvsem na pripadnike alavitske manjšine, ki ji pripada in ki je pred vojno predstavljala 13 odstotkov prebivalstva.

Na tisoče žrtev
V Siriji je od začetka konflikta marca 2011 po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo že več kot 220.000 ljudi, od tega 80.000 sirskih vojakov.

Kljub temu pa je Al Asad danes svoje privržence pozval, naj ne podležejo malodušju, če "se tu in tam pojavijo izgube". Treba je podpreti vojsko, je dejal in napovedal pomoč okoli 150 vojakom, ki so že dva tedna ujeti v bolnišnici v mestu Džisr Al Šugur.

Znova je imel kritične besede za Turčijo, ki podpira upornike. Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je označil za mesarja.