Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 86 glasov Ocenite to novico!
Julian Assange
Assange, ustanovitelj Wikileaksa, se je bal izročitve ZDA, kjer bi ga preganjali zaradi objave ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov. Foto: EPA
Assangeova mačka
Mačka Juliana Assangea na okenski polici njegove sobe na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: Reuters

Assange: "Ne odpuščam in ne pozabljam"

Londonska policija ga vseeno namerava aretirati
19. maj 2017 ob 11:41,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 17:00
Stockholm, London - MMC RTV SLO, STA

Švedsko tožilstvo je sporočilo, da zavrača obtožbe posilstva zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Londonska policija ga namerava ob izhodu iz ekvadorskega veleposlaništva kljub temu prijeti.

Kmalu po novici o koncu preiskave je Assange na Twitterju objavil svojo nasmejano fotografijo s pripisom: "Sedem let v priporu brez obsodbe, medtem ko so moji otroci odrasli, moje ime pa je bilo razžaljeno. Ne odpuščam in ne pozabljam".

Direktorica švedskega javnega tožilstva Marianne Ny je v Stockholmu pojasnila, da so preiskavo ustavili, "ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do izročitve Švedski", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glede na to, da so bile vse možnosti za nadaljevanje preiskave v sedanjih okoliščinah izčrpane, se zdi, da ni več ustrezno, da vztrajamo pri aretaciji Juliana Assangea," je dejala.

AFP navaja, da je bil danes skrajni rok za morebitno novo podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se tožilstvo ni odločilo. Kazenski pregon bi zastaral po desetih letih, torej leta 2020.

Ekvador Assangeu ponudil zatočišče
Evadorska vlada je medtem zaprosila vlado Velike Britanije, da Assangeu omogoči varen prehod v Ekvador, kjer mu želijo ponuditi azil.

Londonska policija bi Assangea aretirala
Londonska policija je medtem sporočila, da bodo morali Assangea kljub opustitvi švedskega pregona aretirati, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, saj se leta 2012 ni predal sodišču.

"Zdaj, ko se je položaj spremenil in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, kot to ustreza resnosti dejanja," so po poročanju BBC-ja sporočili z londonske policije.

Življenje na ekvadorskem veleposlaništvu
45-letni Assange, ki obtožbe o posilstvu zanika, že od leta 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski. Proti izročitvi se je boril tudi v strahu pred nadaljnjo izročitvijo ZDA.

Novembra lani so Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu zaslišali v prisotnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgren in švedskega policijskega inšpektorja. Današnja odločitev je posledica tudi tega zaslišanja.

Dolga preiskava zaradi prevajanja
Kot je pojasnila tožilka Nyjeva, je analiza tega zaslišanja dolgo trajala tudi zaradi uradnega prevoda najprej v španščino, nato v angleščino, zatem spet v španščino in potem še v švedščino. Vmes je preiskava in tudi odločitev glede njenega nadaljevanja stala, je povedala Nyjeva.

Njegov odvetnik Per E. Samuelson je v začetku maja vložil novo prošnjo pri pristojnem švedskem sodišču za preklic švedskega naloga za aretacijo. Kot razlog je odvetnik navedel javne izjave vodje Cie Mika Pompa, da se Assange ne more več skrivati za pravili o zaščiti svobode govora ter besede pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, da je aretacija Assangea prednostna naloga.

Tudi Assange sam je napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu in povzročilo veliko škodo ZDA. Manningova je bila zaradi tega leta 2013 obsojena na 35 let zapora. Po pomilostitvi je bila v sredo vendarle izpuščena na prostost.

VIDEO
Assange zadeve ne bo odpustil niti pozabil
VIDEO
Assangeov odvetnik razočaran nad švedskim sodnim sistemom
VIDEO
Švedska opušča pregon Assangea
B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 19.05.2017 ob 12:01
Wikileaks je se edini branik pred totalno agresijo in diktaturo us and a in njenih zaveznic. Assange bi ze zdavnaj moral dobiti nobelovo nagardo za mir, oh wait, Obama jo je...
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 11:54
Pravna ZMAGA proti imperialistom.
Ampak ameriški hlapci Angleži ga bodo vseeno aretirali, čeprav je preiskava opuščena??
Tako je pač imperialistično pravo.
Gaius Julius
# 19.05.2017 ob 12:23
@Snežinka

Iz letala je vidno, da je proces proti Snowdnu politično motiviran, daj no.

En primer brutalnosti si navedla, ok. Če bodo spoznani za krive, si ti fantje zaslužijo maksimalno kazen, nihče od nas forumskih "šovinistov" ni na njihovi strani in nihče jih ne brani.

No, jaz pa sem včeraj zasledil ta članek: LINK
Nadarjena bodoča zdravnica je pijana in zadeta zabodla fanta in sodnik resno razmišlja o tem, da je ne pošlje v zapor, ker bi ji s tem uničil kariero. Super sojenje v tem tvojem patriarhatu, a ne? Zakaj pa takih linkov ne postaš sem? A nisi za enake pravice vseh? Zdaj si pa predstavljaj obraten scenarij in reakcije... 528-tič ti povem: svet ni črno-bel.

Sicer pa je potrebno definicijo posilstva na novo postaviti in jo določiti bolj specifično, ker dandanes nekatere feministke to besedo uporabljajo že, če nekdo bulji v njih.
neprilagojen
# 19.05.2017 ob 12:05
Assange najverjetneje bo umorjen takoj, ko izstopi iz ekvadorske ambasade, mogoce ne isti trenutek sigurno pa kmalu, zal nesrece se dogajajo, se posebej, ce imperjalistom stopis na prste ali pa klintonovim je tudi popolnoma enako
Assange je bil opozorjen preden se je ta incident zgodil, da mu nastavljajo past, lepo je prebrati njegovo knjigo, kjer je ves dogodek opisan
313
# 19.05.2017 ob 12:06
Zakaj pa Snowden ni obtožen posilstva?

Dokaz, da je Assange kriv, je to, da Snowden ni obtožen? LOL!
el CARTEL
# 19.05.2017 ob 12:20
Švedska ima pač izjemno strogo zakonodajo glede posilstva

ne,
imajo iditosko zakonodaja,
ki lahko naraste le na zeljniku nekih Social justice idiotov

se pravi ti in ženska seksata s konsenzom,
ampak če kondom poči, si jo posilil.
stewie
# 19.05.2017 ob 11:45
Tudi jaz se strinjam, da je novica odlična, bi pa želel slišati razloge za opustitev pregona.

Samo še Snowdena morajo sedaj pomilostit.
WeeBay
# 19.05.2017 ob 12:00
Zgornji linki so razlog zakaj si želim da UKju poberemo čim več denarja. Še vedno mislijo da so velesila v resnici pa jih je povozil čas. Kdo pa so britanci da bodo odločali o usodi Assanga?
balrog
# 19.05.2017 ob 12:39
Politični zapornik ali zapornik vesti ameriškega kolonialno-kapitalističnega vojaškega nedemokratičnega režima. Vsaj nekaj dobrega z izvolitvijo Trumpa !! Kajti Hillary Clinton je želela Assangea likvidirati. Neverjetno na kakšno raven so se spustili ameriški demokrati pod morilskim klanom Clinton. Hillary in Bill sta ugrabila demokratsko stranko za svoje kapitalske namene, pri čemer nista izbirala sredstev za dosego svojih ciljev, umori, likvidacije, vojni zločini. Kaj je s pregonom Hillary Clinton zaradi vojnih zločinov in naročanja izvensodnih likvidacij ? Ameriška politika se ukvarja s pregonom Klovna (Trumpa), medtem ko je zločinka (Clinton) še vedno na prostosti.
uiophjk
# 19.05.2017 ob 11:51
Samo še Snowdena morajo sedaj pomilostit.

Pa Janija Božiča, samo ta bo pa težja.
Gaius Julius
# 19.05.2017 ob 13:27
@Snežinkica

Dejstvo, da je nekdo obtožen posilstva pri tebi pomeni avtomatsko krivdo, ne glede na končno obsodbo. In ja, ženske velikokrat lažejo, včasih pa gre tudi za nesporazum oz. nelogično razumevanje, kaj posilstvo sploh je. In to vpliva tudi na statistike.

Recimo, po raziskavi CDC v ZDA so nekaj tisoč anketirancem postavili vprašanja o seksu. Kot definicijo posilstva so uporabili nekonsenzualno penetracijo vagine ali anusa, izpustili pa so prisiljenje v penetracijo. S tem so posledično izpustili velik del moških iz celotne statistike, kar ne predstavlja realne slike. Tudi njihova definicija nekonsenzualnega seksa je sporna: poleg nespornih oblik kakršnekoli fizične prisile so zraven všteli tudi seks pod vplivom alkohola in drog, ki jim jih je storilec dal. To je zelo dvoumno, po tej logiki sem lastno partnerko že večkrat posilil. Večkrat sva šla ven in sem ji naročil/prinesel pijačo, ki jo je prostovoljno spila, nakar sva doma seksala. CDC bi to štel kot posilstvo. Zato pravim, da je treba postavit ostre meje, kaj sploh posilstvo je. Če se nekdo tako napije, da je nezavesten, je to nekonsenzualno, ni dvoma. Kaj pa če spije zgolj pivo ali dva? Ali na partyu poje tabletko? Ja, če ji nekdo skrivaj da rufija, ni dvoma. Kaj pa če je zgolj zmerno zadeta? Ali pa če sta oba pijana/zadeta, se potem medsebojno posiljujeta?

Zaradi takih primerov potem pride do številnih nesporazumov in sojenj, ki se ne končajo z obsodbo.
gesan
# 19.05.2017 ob 12:30
Snežinkica
# 19.05.2017 ob 12:00
@klipan

jaja, večni izgovori apologetov. Zakaj pa Snowden ni obtožen posilstva?
.............................
Ti si tako naivna kot snežinka, ki pade na ogenj in pričakuje, da se bo ogenj pogasil, zmrznil, snežinka pa bo ostala snežinka.

Daj mi povej, kako bi to zgledalo, da bi vse po vrsti, ki ne pašejo v kontekst njihovih laži, obtoževali istih zadev?!?

A praviš, da so pošteni in čisti?
Kaj je zdaj večji problem? Tisti, ki lažejo ali tisti, ki laži razkrivajo?
neprilagojen
# 19.05.2017 ob 12:49
Švedska ima pač izjemno strogo zakonodajo glede posilstva

res je, ce je to v interesu feminizma ali politicnih ciljev, toda v isti drzavi je 7 ( z besedo sedem) posiljevlacev mucilo in posiljevalo zensko vec kot 24 ur vsi oprosceni in placana jim odskodnina
4 ( z besedo stiri) posilil zensko na katera je na invalidskem vozicku poleg tega zenska tudi psihicni bolnik oziroma omejena, enako vsi stirje oprosceni in placana jim odskodnina za vznemirjanje
mladenic posilil 92-letnico ( z besedo dva in devetdeset letnico) oproscen in placana mu odskodnina za nadlegovanje
Assange preganjan za posilstvo dveh zenski, katere so ga same prosile, da gre z njimi v posteljo samo zaradi tega ker po lepo preziveti noci zjutraj se mu je zahotelo in ni uporabil kondoma
sedaj naj mi kdo rece, da je to drzava z normalno zakonodajo
smallbudget
# 19.05.2017 ob 13:53
Assange ne gre nikamor. Ameriške oblasti so bojda že razpisale obtožnico zoper njega in hočejo njegovo aretacijo.
Švedi so si pa pilatovsko umili roke, ko so videli, kako so se sedem let blamirali s preganjanjem Assangea. Še zaslišati ga niso hoteli.
ivod
# 19.05.2017 ob 11:43
... hhhhmmm
... dobra novica
... samo ... s premalo pojasnili : razlogi, zaradi katerih so opustili preiskavo !??
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 20:23
@sloko
"Me zanima če so mu tisočere žrtve njegovih objav odpustile. Pa nenazadnje tudi žrtvi njegovih zlorab."

V katerem fimu si pa ti?
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:18
Tip je imel vso možnost dokazati svojo nedolžnost na sodišču ampak je raje zbežal, le zakaj??

Sodišče je tisto, ki ti mora dokazati krivdo.
Svoje nedolžnosti na demokratičnih sodiščih ni nikomur nujno dokazovati.
Binder Dandet
# 19.05.2017 ob 13:43
Sicer pa, za tiste, ki jih zanima vsebina, ne nabijanje.

Opustili so preiskavo, ker ne vidijo možnosti, da bi se v doglednem času karkoli razpletlo (dokler je Assange na ambasadi). Lahko pa jo do leta 2020 ponovno odprejo. 2020 pa zastara.

https://www.nytimes.com/2017/05/19/world
/europe/julian-assange-sweden-rape.html?_r=0
Binder Dandet
# 19.05.2017 ob 13:00
Dobra novica, premalo pojasnil kot ste nekateri že pojasnili. Upam, da je tole žarek upanja. Če si pa kdo zasluži svobodo in še kaj več, si pa Assange.
pašeresje
# 19.05.2017 ob 12:56
Bravo, to mu je bilo itak podtaknjeno

ampak, če bi bil jaz Assange še vedno ne bi šel ven, ker ga bodo ZDA sigurno eliminirale (najbrž najprej ugrabile, da izvejo vse vire...)
makoshark
# 19.05.2017 ob 12:28
el CARTEL
sodni sistem je naravnan tako, da ženske dobijo blažje kazni za enake zločine.

To je povsem normalno in razumljivo. Ženske so lepše.
el CARTEL
# 19.05.2017 ob 13:40
to,
da se gre pa za političen pregon, je pa jasno.

švedska odstopi od pregona, a hkrati britanci povedo,d a ga bodo aretirali takoj, ko zapusti ambasado.
tip sploh ni kršil zakonov britanije, niti švedska še naprej zahteva izročitev (edino, če se vrne sam na švedsko pred 2020 - zastaranje primera - mu bo sojeno).
Klankon
# 19.05.2017 ob 23:00
Assangea bodo hoteli aretirat še ko bodo ga mrtvega ven iz ambasade nesli.
pripet
# 19.05.2017 ob 18:42
Tudi Assange sam je napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu....
---------------
Velik škandal v svetu? Ja, sramota za vladne zločince ZDA kakšne umazanije počnejo in hočejo to na vsak način skriti pred javnostjo. Poštena mednarodna skupnost je na strani Assanga in Manningove ne pa na strani USA zločincev.
watwat
# 19.05.2017 ob 14:25
Stala bi v vrsti, če feminizem ne bi ogrožal tudi njihovih privilegijev, tako bi pa radi imeli torto in jo pojedli hkrati, zato pa vsak izgovor prav pride.

Beli moški že zelo dolgo jemo to torto priznam ampak marsikdo bi jo bil pripravljen delit. Problem je v tem, da bi mi jo ti takoj zabrisala nazaj v obraz ob prvi možnosti, ki bi jo imela in kričala "tu imate šovinisti, za vsa ta leta privilegiranosti." Vidiš problem? Res si jezna na cel svet in nesposobne objektivnega pogleda.
Nikolaj
# 19.05.2017 ob 13:42
Angleži so kolonija USA.
Sramota.
Naj čimprej zapustijo EU.
anny22
# 19.05.2017 ob 13:17
Tu je bilo ravno toliko od posilstva kot masla tam, kamor sonce ne sije. Oblasti vedo, da bodo ti trije postavili vzorec za vse prihodnje žvižgače, zato nočejo popustiti.

Mislim, da se bo tudi zgodba s Snowdnom kmalu razpletla.
por
# 19.05.2017 ob 21:19
vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu in povzročilo veliko škodo ZDA

Dragi MMC, pravilneje bi bilo '' ... in povzročilo veliko škodo REŽIMU ZDA''.
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 20:20
"Ne odpuščam in ne pozabljam".

To so besede borcev za pravico!
DrMinistr
# 19.05.2017 ob 20:12
Švedsko tožilstvo je sporočilo, da zavrača obtožbe posilstva zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Londonska policija ga namerava ob izhodu iz ekvadorskega veleposlaništva kljub temu prijeti.

A mi lahko kašen pravnik razloži to zadevo? Obtožnice ni več, oni ga bi pa vseeno zaprli? Aja točno...saj verjetno ne bi šel v zapor pač pa taborišče. V taboriščih namreč lahko režim drži ljudi tudi po več deseteltij brez obtožnice (Guantanamo press).
smallbudget
# 19.05.2017 ob 18:41
No MMC, da vas ne bom samo kritiziral.
Lepo, da ste razsirili prispevek in pokazali nekaj solidarnosti do stanovskega kolega.
Pohvaljeni.
watwat
# 19.05.2017 ob 13:43
jaja, večni izgovori apologetov. Zakaj pa Snowden ni obtožen posilstva?

Ker ni kriv? Malo se pouči o primeru, predvsem pa o tem kar je on želel oz. je celo naredil za svet. Tvoja kvazi borba ne pride njegovemu cilju niti blizu. Očitno ti vse skupaj leti čez glavo.

In veš kaj je smešno... da se strinjam z vsem za kar se feministke borijo. Ampak ne glede na to, popolnoma razumem zakaj nihče ne želi stopiti na tvojo stran. Večina moških bi stala v vrsti skupaj z vami v borbi za pravičnost... ampak ne s takšnim odnosom, ki ga kažeš.
maxbernie
# 19.05.2017 ob 21:20
Poučen primer, kako lahko oblast uniči življenje tistemu, ki opozarja na njene svinjarije. Assange bi moral dobiti nobelobo nagrado. Mi je pa povsem jasno, da je ne bi sprejel.
Radenm
# 19.05.2017 ob 16:47
@mooodeeel

Snowdenu je v rusiji prav super. Naj se zatece tja. Putin je eden redkih postenjakov se na tem svetu.

Prav super mu ni, vsekakor pa bolje kot v ameriškem zaporu kjer bi ga mimogrede zaštihal kak "domoljub" pardon "samotni volk".
themetun
# 19.05.2017 ob 15:31
Bradleyu Manningu pripada ogromno odškodnina. Postopek zoper njega je na njem pustil hude travme!
Guzjebescu
# 20.05.2017 ob 07:42
Tip naj bo srečen, da je še živ. Če bi se tako zameril ruskemu establishmentu namesto zahodnemu, to ne bi več bil.
raknac navi
# 19.05.2017 ob 23:31
Jaz bi pa takole zastavil...
Kaj tako castimo ta dva? Aja in Sja. Kaj se je pa spremenilo? Nic! Ker folk neresno sprejrma te resnice. Se teden dni nazaj se je tukaj gor razpravljajo o posiljevalcu ...
zamudnik
# 19.05.2017 ob 17:45
"Zdaj, ko se je položaj spremenil in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, kot to ustreza resnosti dejanja," so po poročanju britanskega BBC-ja sporočili z londonske policije.

Kakšna izjava, ne moreš verjeti ... Torej so v bistvu povedali, da bodo pogledali stran.
moj komentar
# 19.05.2017 ob 17:15
Assange: "Ne odpuščam in ne pozabljam"

Bravo Majster...
Ne verjemi zahodnim satanistom, ki te gledajo v oči, se prijazno smejijo in hkrati lažejo, brez da bi trenili z očmi.
amigo
# 19.05.2017 ob 16:24
Sicer je tudi Assange sam napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu in povzročilo veliko škodo ZDA.
Kakšno škodo naj bi povzročil ZDA. To da so zločinci vemo že najmanj od Vietnama, ko so širili demokracijo z napalmom in Agentom Orange.
el CARTEL
# 19.05.2017 ob 14:24
Gaius Julius @ lol dobra...
Guliarth
# 20.05.2017 ob 07:46
O, ko bi kdaj članek pisal, Slovenski davkoplačevalci : Ne pozabljajo in ne odpuščajo....morda pa kdaj?
Alchemist
# 19.05.2017 ob 22:57
Ego brez občutka za folk, vsaj na podlagi dokume tarca, ki sem ga gledal pred časom.
alex961
# 19.05.2017 ob 22:46
Gospodarji so postali hlapci. Angleži, nekdanji gospodarji ZDA, so sedaj hlapci ZDA. Zato so šli ven iz Evrope, zato jim bodo ustregli in jim predali Asange-a.
Kmalu lahko pričakujemo nadaljnje spodkopavanje EU, ker je to v strteškem interesu ZDA.
samoIet
# 19.05.2017 ob 21:51
Še ena dobra novica! :])
Seth Rich se vrača in se ravno dogaja.. našli njegove tri mejle, povezane z istim telefonom, reddit profile,.. na redditu je bil MeGrimlock4,
več tukaj:
NOT A DRILL
watcher on the wall bible
motivov za umor več ko dovolj... >>zadnji post kot pandas4bernie na redditu described Hillary
agenda21
# 19.05.2017 ob 21:46
Never forgive and forget is the moto of ...
neprilagojen
# 19.05.2017 ob 20:26
Roko_europe
# 19.05.2017 ob 18:51
@nikhrast
Kakšna zmaga, sploh ve kaj se dogaja?
Pa kam bo zdaj šel, saj ga bodo Angleži aretirali, najboljše da gre v Rusijo, to je pa isto kot da bi šel v ječo.

Hja, eni pa res še živite v socializmu. Bo treba mal po svetu, se je mnogokaj spremenilo. Lp iz "ječe" v policijsko državo (beri Slovenistan)...
KunteKinte
# 19.05.2017 ob 17:55
ma logično..mogoče je ta opustitev pregona delo cia.. da se ta gospod malo spozabi.. potm mu bo čez čas počila guma..odpovedale zavore.. drugo avto se v njega zaletelo..in podobno..

ustrelil ga ne bodo ker j tip preveč medijsko eksponiran.. bodo ga pa na kak fin ..diskreten način posparavili v opozorilo tudi drugim zvižgačem...

težko da se bo izvlekel živ iz te godje... jaz mu predvidevam od 3-5 let življenja
Kazalo