Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: Reuters
Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: Reuters

WikiLeaks je pred kratkim na Twitterju zapisal, da bo njegov ustanovitelj privolil v izročitev ZDA, če ameriški predsednik Barack Obama pomilosti Manningovo. To se je zgodilo v torek, ko ji je Obama znižal kazen s 35 let na sedem let. Manningova bo lahko zapor zapustila predvidoma maja.

Verjetno pa se bo še veliko debatiralo o prihodnosti Manningove, preden bo zapustila zapor, je dejal Assange. Na vprašanje, ali pričakuje od prihodnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa drugačno obravnavo, je odgovoril, da se bo to še pokazalo.

Obama je v torek v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov, še 209 pa je znižal kazen.

Skoraj pet let na veleposlaništvu
Assange od junija 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb glede spolnega nadlegovanja. Nekdanji računalniški heker iz Avstralije se boji, da bi ga Švedska predala ZDA.

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700.000 tajnih vojaških dokumentov ameriške vojske in diplomatskih dokumentov. Te dokumente je Wikileaksu predala Chelsea Manning oz. tedaj Bradley Manning, ki si je nato spremenil spol. Avgusta 2013 jo je vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen.