Podporniki Assangea pred ekvadorskim veleposlaništvom v Lonodnu. Foto: EPA
Podporniki Assangea pred ekvadorskim veleposlaništvom v Lonodnu. Foto: EPA
Assangeu je varno pribežališče v imenu Ekvadorja ponudil predsednik Rafael Correa. Foto: EPA

Njegove opazke bodo najverjetneje še dodatno prilile olja na ogenj kontroverznosti okoli ustanovitelja WikiLeaksa, obenem pa nakazujejo na potencialno možnost kompromisa v diplomatskem sporu med Ekvadorjem in Veliko Britanijo.

Correa je britansko vlado obtožil hinavščine in dejal, da je pripravljen na možnost, da bo spor med državama trajal v nedogled, pa čeprav bi s tem Ekvador tvegal izgubo dobičkonosnih britanskih poslov in javne podpore. "Če se bo Velika Britanija zaradi odločitve, da podelimo Assangeu azil, distancirala od Ekvadorja, bi to močno obžalovali, ker cenimo Veliko Britanijo - še posebej Britance -, a to ne bo spremenilo naše odločitve," je dejal.

In še: "Kljub odnosu Velike Britanije smo kot država zavezani k odgovornemu ravnanju. Kot smo že rekli, zdaj, ko ima azil, je gospod Assange upravičen, da ostane na veleposlaništvu tako dolgo, kot hoče." Correa je ob tem navedel tri situacije, po katerih bi se zadeve premaknile z mrtve točke: če Velika Britanija Assangeu obljubi varno pot do letališča brez grožnje aretacije, če Assange sam od sebe zapusti azil in če si ekvadorska vlada premisli, kar se po njegovih besedah ne bo zgodilo.

"Naj odgovori na obtožbe"
Britanska vlada vztraja pri preiskavi obtožb posilstva in spolnega napada, ki sta jih proti Assangeu vložili dve Švedinji. London želi po poročanju Guardiana izpolniti zahtevo sodišča, da Assangea zaslišijo na Švedskem. Assangeevi podporniki so skušali obtožbe diskreditirati, češ da so del zarote, da bi ga izročili ZDA. Podobno menijo tudi oblasti v Ekvadorju.

Kljub temu pa Correa meni, da bi se moral Assange s primerom spopasti. "Nočem soditi o obtožbah, ki niso bile dokazane in ki jih v nobenem primeru v Južni Ameriki ne bi šteli za zločin," je povedal novinarjem. "Namera ekvadorske vlade ni bila nikdar, da Julian Assange ne bi odgovoril na te obtožbe."

Zaslišanje na veleposlaništvu?
Ekvador je predlagal, da švedski preiskovalci Assangea zaslišijo na veleposlaništvu. Dejal je, da bi podprl Assangeev odhod na Švedsko, če bi dobil od britanske vlade zagotovilo, da ga ne bi nato izročili ZDA. Kritiki menijo, da gre pri Correevi odločitvi za populizem, uperjen v domače politično prizorišče.

Correa, ekvadorski predsednik z najdaljšim stažem, bo prihodnje leto na volitvah znova skušal obdržati svoj stolček. Čeprav ima podporo visoko, je bila ena njegovih najmanj priljubljenih potez prevzem večjega nadzora nad mediji prek tožb, referendumov in zaprtjem radijskih postaj. Z nudenjem varnega pribežališča Assangeu, "zavetniku žvižgačev", bi lahko malce popravil te negativne predstave.