Tasir na fotografiji iz obiska v zaporu, kjer se je srečal z Asio Bibi. Foto: EPA
Tasir na fotografiji iz obiska v zaporu, kjer se je srečal z Asio Bibi. Foto: EPA
Prizorišče atentata
Tasir je bil ustreljen pred tržnico v Islamabadu. Foto: EPA

Osebni stražar je streljal na Salima Tasirja, ko je ta v Islamabadu izstopal iz avtomobila, pozneje pa je v bolnišnici podlegel poškodbam. Potem ko je streljal, je osebni stražar odvrgel orožje in dvignil obe roki v zrak. Policistom je povedal, da se je za uboj odločil, ker je bil Tasir odločen nasprotnik zakona o bogokletstvu.

Omenjeni zakon predvideva smrt za vsakega, ki je kriv žalitve islama. Organizacije za človekove pravice kritizirajo zakon, saj ga po njihovem prepričanju izkoriščajo skrajneži in tudi običajni državljani za reševanje medsebojnih sporov. Islamske skupine so že izrazile nezadovoljstvo z vladnimi namerami, da spremeni ali ukine ta zakon.

Bibi žrtev vaškega spora?
Mednarodna javnost je postala pozorna na zakon, potem ko je novembra sodišče krščansko mater štirih otrok Asio Bibi obsodilo na smrt zaradi domnevne žalitve preroka Mohameda, čeprav naj bi njen primer izhajal iz vaškega spora. Zakon ima med prebivalci Pakistana, kjer živi okoli 95 odstotkov muslimanov, sicer široko podporo.

Tasir, ki je veljal za liberalnega in karizmatičnega politika, je Bibijevo obiskal v zaporu v okviru kampanje za njeno izpustitev. Prejšnji petek je v sporočilu na Twitterju zapisal, da je bil pod ogromnim pritiskom skrajnežev glede zakona o bogokletstvu, vendar se ni vdal, četudi je bil "zadnji na nogah".

65-letni Tasir je bil vplivni član vladajoče Pakistanske ljudske stranke (PPP) in tesen zaveznik predsednika Asifa Alija Zaradarija. Pakistanski premier Jusuf Reza Galiani je po atentatu razglasil tridnevno žalovanje in rojake pozval, naj ostanejo mirni.