Agca je izrazil željo po obisku grobnice papeža Janeza Pavla II., ki je umrl leta 2005, in po srečanju z zdajšnjim papežem Benediktom XVI. Foto: Reuters
Agca je izrazil željo po obisku grobnice papeža Janeza Pavla II., ki je umrl leta 2005, in po srečanju z zdajšnjim papežem Benediktom XVI. Foto: Reuters
Janez Pavel II. in Ali Agca
Papež je svojega atentatorja obiskal v zaporu dve leti po napadu. Agci se zdaj obeta več milijonov dolarjev za knjigo, v kateri naj bi razkril ozadje atentata. Foto: EPA
Ali Agca na prostosti

Agco, ki se je pod izjavo podpisal kot "Neskončen Kristus Mehmet ali Agca", so izpustili iz močno varovanega zapora v Ankari, kjer je preživel zadnjih 10 let zaradi umora nekega turškega urednika leta 1979. Po umoru je zbežal iz Turčije, 13. maja 1981 pa je na Trgu sv. Petra v Vatikanu streljal na takratnega papeža in ga huje ranil.

Takrat 23-letni Agca je sprva trdil, da je deloval sam, med 19 leti, ki jih je preživel v zaporu v Italiji, pa je svojo zgodbo večkrat spremenil, med drugimi je v atentat vpletel bolgarsko tajno službo. Njegovi motivi za napad ostajajo skrivnost, številni pa so prepričani, da je bila v ozadju napada Sovjetska zveza zaradi papeževega nasprotovanja komunizmu.

Pomiloščen na željo papeža
Janez Pavel II. je svojega atentatorja v zaporu obiskal leta 1983 in mu odpustil. Na željo papeža so ga leta 2000 pomilostili in izročili Turčiji, kjer je naslednje desetletje preživel v zaporu zaradi drugih zločinov, med njimi zaradi umora leta 1979. Agco so zaradi zmede iz zapora odpustili že leta 2006, a se je le nekaj dni pozneje po odločitvi vrhovnega sodišča znova znašel za zapahi.

Duševno neuravnovešen?
Ob izpustitvi 52-letnega Agce so se, tudi zaradi njegove izjave, znova pojavili pomisleki o njegovem duševnem zdravju. Agco so iz zapora odpeljali v vojaško bolnišnico na fizično in psihološko testiranje, ki naj bi pokazalo, ali je primeren za služenje vojaškega roka. Eden izmed njegovih odvetnikov je sporočil, da so diagnosticirali duševno neuravnovešenost in da je opravičen služenja v vojski. Poročilo mora odobriti še turško obrambno ministrstvo, ki podobnega poročila leta 2006 ni nikoli potrdilo.

Bo ozadje napada kdaj razkrito?
Agca je prejšnji teden sporočil, da bo po izpustitvi odgovarjal na vprašanja o napadu na papeža in pojasnil eno največjih skrivnosti 20. stoletja - kaj ga je gnalo k napadu na papeža? A zaradi njegovih nasprotujočih si in bizarnih izjav v preteklosti številni dvomijo o njegovi kredibilnosti.

Ali Agca na prostosti