Aung San Su Či predstavlja upanje za demokratične spremembe v Mjanmaru. Foto: EPA
Aung San Su Či predstavlja upanje za demokratične spremembe v Mjanmaru. Foto: EPA

"Nismo izključili sodelovanja z vojsko," je dejala Aung San Su Či v telefonskem pogovoru za Reuters šest dni po tem, ko so jo izpustili iz hišnega pripora, v katerem je preživela 15 od zadnjih 21 let. Njene besede odražajo željo, da bi vojaško hunto pridobila za demokratične reforme v državi.

Toda opozicijska voditeljica opozarja, da se je treba pogovarjati o tem, kako doseči gladek prehod in v koliko stopnjah, kar pa po njenih besedah ne pomeni, da se hočejo znebiti vojske.

Glede njene želje po nenasilni in mirni revoluciji je dejala, da to pomeni pomembne in ne dramatične spremembe. "Drama ni vedno najboljša," je dejala in pojasnila, da se še zmeraj vidi predvsem kot političarka, s čimer je potrdila svoje načrte za vrnitev na politično prizorišče.

Aung San Su Či je napovedala, da se bo znova podala na pot po podeželju in se srečala s svojimi privrženci. Taka pot bi bila prva po letu 2003, ko so njen konvoj vozil napadli pripadniki tolp, ki podpirajo vladajoče generale. Takrat naj bi bilo ubitih okoli 70 članov njene stranke.

Po skoraj pol stoletja vojaške vladavine si Nobelova nagrajenka za mir želi "častne" vloge za vojsko, vendar pa pravi, da potrebuje pomoč, da bi generale prepričala v pogajanja.

Klientelizem je po njenem mnenju ena največjih težav v državi, bogatimi z naravnimi viri, ki je bila pred 50 leti ena najbogatejših držav v jugovzhodni Aziji, danes pa tretjina od 50 milijonov prebivalcev živi v revščini, medtem ko generali živijo v razkošju.