Vsi protesti javnosti so bili v teh letih zaman. Foto: EPA
Vsi protesti javnosti so bili v teh letih zaman. Foto: EPA

Nobelova nagrajenka za mir se je pritožila na 18-mesečni hišni pripor, na katerega je bila obsojena julija lani po incidentu z Američanom, ki je nepovabljen priplaval do njene hiše ob jezeru, v kateri je prestajala hišni pripor. Brez tega incidenta bi morala biti izpuščena že lani.
Po poročanju BBC-ja se bo njena trenutna zaporna kazen tako ali tako iztekla 13. novembra, tako da bi jo lahko že v soboto izpustili na prostost. A odvetnik Su Či je dejal, da njegova stranka najverjetneje ne bo sprejela pogojne izpustitve, če bo ob tem izključena iz političnega udejstvovanja.

Od 15 od 20 let v priporu
Pritožba je bila namreč bolj simbolične narave in zadnja priložnost za Su Či, da poda svoje argumente proti obsodbi. A njen odvetnik zdaj pravi, da je primer izgubila: "Sodišče je zavrnilo našo pritožbo in potrdilo svojo prejšnjo odločitev."

Opazovalci menijo, da bi se primer vlekel naprej, če bi sodišče ugodilo pritožbi, Su Či pa bi v tem času verjetno ostala v priporu. Nekateri so sicer pričakovali, da bo sodišče 65-letni opozicijski voditeljici odredilo novo kazen zaradi nespoštovanja sodišča.

Su Či je zadnji dve desetletji večino časa preživela v hišnem priporu. Njeni odvetniki so napovedali, da bo imela opozicijska voditeljica, če jo bodo izpustili, novinarsko konferenco na sedežu svoje stranke, kar kaže na to, da se bo uprla vsakršnemu poskusu oblasti, da bi ji preprečile politične dejavnosti. Največji poraz zanjo so bile tako ali tako nedeljske voitve, na katerih ni smela sodelovati. Zmago so slavile vladajoče stranke, ki jih podpira mjanmarska vojaška hunta.