Napetosti zaradi volitev v Mjanmaru so prerasle v etnično nasilje. Foto: Reuters
Napetosti zaradi volitev v Mjanmaru so prerasle v etnično nasilje. Foto: Reuters

Nasilje je izbruhnilo v okolici mesta Mjavadi. V spopadih so bili ubiti najmanj trije civilisti, enajst je ranjenih, okoli deset tisoč ljudi, predvsem žensk in otrok, pa je pred nasiljem zbežalo v sosednjo Tajsko. Ziporah Sein, generalna sekretarka Karenske narodne unije (KNU), ki ima sedež na Tajskem, je sporočila, da so spopadi izbruhnili med približno 300 pripadniki Demokratične karenske budistične vojske (DKBA) in vladnimi silami.

Uporniki so že v nedeljo zavzeli policijsko postajo in pošto v Mjavadiju na mjanmarsko-tajski meji v znak protesta proti nedeljskim volitvam. Spopadi so se vneli, ko je vojska napadla njihove položaje. Tajska vojska je zaradi spopadov na mejo poslala okrepitve.

Etnične skupine v Mjanmaru od centralne vlade neuspešno zahtevajo večjo regionalno avtonomijo vse od neodvisnosti nekdanje britanske kolonije leta 1948.

Za večino potrebnih 26 odstotkov glasov
Preštevanje glasov po prvih volitvah po 20 letih še poteka, po pričakovanjih pa naj bi si vladajoča vojaška hunta samo še utrdila oblast. V skladu z ustavo pripada vojaškim častnikom v obeh domovih parlamenta 25 odstotkih sedežev, zato morata glavni prorežimski stranki za večino v parlamentu dobiti le 26 odstotkov glasov. Kdaj bodo izidi objavljeni, ni znano.

Večina držav je volitve označila za nepoštene in nesvobodne, državni mediji v Mjanmaru pa nasprotno menijo, da so bile nedeljske volitve svobodne in da so na njih prorežimske sile zmagale v 57 volilnih okrožjih, od katerih je bil v 55 samo en kandidat. Dve tretjini kandidatov sta bili iz režimske Stranke unije solidarnosti in razvoja (USDP).

Obtožbe o predčasnem zbiranju glasov
Opozicija je USDP obtožila nezakonitega predčasnega zbiranja glasov. Fronta narodne demokracije (NDF), ki je nastala iz frakcije razpuščene stranke Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či, je sporočila, da so nekaterim volivcem dejali, da jim ni treba na volišča, saj so njihovi glasovi že oddani.

Glavna opozicijska stranka Čijeve, Narodna liga za demokracijo (NLD), na volitvah ni kandidirala in je ljudi pozvala k bojkotu.