Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 11 glasov Ocenite to novico!
Selekcija vin v Sydneyju.
Vino je glede na raziskavo najbolj priljubljena alkoholna pijača v Avstraliji. Foto: Reuters
Coopers Brewery.
Coopers Brewery je največja pivovarna v Avstraliji. V letu 2013 so prodali slabih 70 milijonov litrov piva. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstralci zaskrbljeni nad pretiranim pitjem alkohola

35 odstotkov anketirancev je bilo udeleženih v nasilju, ki ga je spodbudil alkohol
28. april 2017 ob 18:33
Melbourne - MMC RTV SLO

Nova raziskava je pokazala, da veliko večino Avstralcev skrbi pretirana količina zaužitega alkohola v državi, lobiji v alkoholni industriji raziskavo označujejo kot zavajanje brez vsebine.

Fundacija za raziskave in izobraževanje o alkoholu je raziskavo izvedla na vzorcu 1.820 ljudi. Ugotovili so, da je 92 odstotkov Avstralcev prepričanih, da alkohol spodbuja nasilje v družini.
Lobiji v alkoholni industriji so raziskavo sicer zavrnili kot "spin" brez vsebine, poroča BBC.

Raziskava je ugotovila, da 78 odstotkov anketirancev meni, da imajo Avstralci težavo s pretiranim pitjem ali zlorabo alkohola. 44 odstotkov pivcev pije alkohol z namenom, da se napije, kar je sedem odstotkov več, kot je pokazala lanska raziskava.

Najljubša pijača Avstralcev je ustekleničeno vino, ki bi ga izbralo 29 odstotkov anketirancev, sledi pivo z 21-odstotno podporo.

92 odstotkov anketirancev verjame v povezavo med pitjem alkohola in družinskim nasiljem, medtem ko je bilo kar 35 odstotkov anketirancev udeleženih v nasilju, ki ga je spodbudil alkohol.

Vodja raziskave Michael Thorn je za BBC povedal, da raziskava namiguje na zaskrbljenost Avstralcev glede pitja alkohola, vendar številni niso pripravljeni spremeniti svojih pivskih navad.
"Razmisliti bi morali glede letnega alkoholnega davka: 5.500 smrti, 160.000 hospitalizacij in 70.000 napadov," opozarja Thorn, ki meni, da je rešitev za položaj uvedba enotnega obdavčenja, zmanjšanje dostopnosti in manjša promocija alkohola.

Raziskava je ugotovila tudi, da večina Avstralcev za škodo, nastalo pod vplivom alkohola, krivi alkoholno industrijo.

Alcohol Beverages Australia je skupina, "ustvarjena za poudarjanje pozitivnih družbenih, kulturnih in ekonomskih prispevkov, ki jih imajo alkoholne pijače v Avstraliji", piše na njihovi spletni strani. Skupina je raziskavo označila za senzacionalistično in ji očitala premalo dokazov za trditve ter dodala, da večina Avstralcev alkohol uživa zmerno.

"Osredotočiti bi se morali na ustrezno naslavljanje in reševanje vprašanja družinskega nasilja, ne pa enostavno okriviti alkohola za njegovo razširjenost," je dejal direktor skupine Fergus Taylor.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) Avstralijo po količini popitega alkohola med vsemi državami sveta uvršča na 19. mesto. Po podatkih WHO-ja iz leta 2010 je prebivalec Avstralije, starejši od 15 let, povprečno popil 10,4 litra čistega alkohola letno, kar znese približno dve alkoholni pijači na dan.

Alkohol temeljni kamen avstralskega narečja
Avstralski strokovnjak za javno nastopanje in komunikacije, profesor na melbournski univerzi Dean Frenkel, je uživanje alkohola celo oklical kot specifiko avstralskega narečja. "Naši očetje so se pogosto skupaj napijali in tako brez zavedanja vzorcem narodnega govora dodali nerazločno izgovarjanje besed pod vplivom alkohola," je pojasnil Frenkel. Avstralsko narečje se je sicer razvilo iz jezika kolonizatorjev - angleščine, irščine in nemščine ter jezika domačinskih aboriginov.

"Povprečen Avstralec govori le z dvema tretjinama svoje artikulacijske kapacitete," izpuščanje soglasnikov in zamenjevanje nekaterih samoglasnikov, kar sta značilnosti avstralskega narečja, razlaga Frenkel, še poroča The Telegraph.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
tristokosmatih
# 28.04.2017 ob 20:53
Naši očetje so se pogosto skupaj napijali in tako brez zavedanja vzorcem narodnega govora dodali nerazločno izgovarjanje besed pod vplivom alkohola, je pojasnil Frenkel.

:D Pijani so se streznili, nerazločna izgovorjava jim je pa ostala. :D
sanny86
# 28.04.2017 ob 20:35
Ce nekdo kupi hiter avto, ga pritiska na polno in se ubije... Je za to krivo podjetje, ki je avto izdelalo, ali bedak ki ga ni znal varno voziti?

Enako je pri alkoholu.
Bendit
# 28.04.2017 ob 19:30
Zivi bili pa ga pili! Na zdravje Avstralci!
tristokosmatih
# 28.04.2017 ob 22:09
@ajvard
"zaskrbljeni" so razni državni uradniki, NGO-jevci in podobni, ki bi radi na vsak način diktirali osebno svobodo posameznikov.

Tako pač deluje demokracija. Takšni "prispevki" povzročijo zgražanje naroda in potem se vlada počuti dolžno nekaj ukreniti, ker pač ljudje tako "želijo". Potem pa nabijejo dajatve na alkoholne pijače. Vendar dvomim, da je imel povprečen državljan v mislih kakršnokoli obliko ukrepanja.
ajvard
# 28.04.2017 ob 21:52
avstralci niso nič zaskrbljeni.

"zaskrbljeni" so razni državni uradniki, NGO-jevci in podobni, ki bi radi na vsak način diktirali osebno svobodo posameznikov.

podobno je pri nas.
Lluka
# 28.04.2017 ob 20:53
Puf..............pol al so v povprečju z Dolenjci ? Al oljši od Štajercev ? Ali zaostajajo za Primorci?
keka77
# 29.04.2017 ob 11:02
Pozitivc, heheh ja saj ravno zato ker pijejo..
keka77
# 29.04.2017 ob 10:41
A nismo Slovenci problem, vsaj po mnenju nekaterih dezurnih nergacev..?!
pozitivc
# 29.04.2017 ob 09:41
A ni bla zadnjič ena raziskava objavljena, da so avstralci med najbolj srečnimi nacijami?
aristotel
# 28.04.2017 ob 21:50
Avstralski raziskovalci so sralci, MMC pa tudi.
Kazalo